BIH

Ponovo se u ime islama čine pogrešne i strašne stvari

HUTBA Hafiz Salih ef. Halilović o nedavnim dešavanjima u Zvorniku

M. Ču.

2.5.2015

Drugi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, hafiz Salih ef. Halilović na jučerašnjoj hutbi za vrijeme džuma-namaza u svom obraćanju vjernicima osvrnuo se na nedavna dešavanja u Zvorniku. Podsjetio je na saopćenje Rijaseta Islamske zajednice i skrenuo pažnju na ozbiljnost trenutka i odgovornost muslimana u pogledu pitanja kojim putem muslimani danas idu.

Ummet misije

- Draga braćo, iako motiv i razlog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku još nije zvanično utvrđen, sve je to još špekulacija, ali ono što je činjenica i posljedica ovog napada jeste ubistvo i ranjavanje policajaca. Prilikom napada napadač je, prema svjedočenju prisutnih svjedoka, donosio tekbir, govorio je Allahu ekber, što daje dodatnu težinu zločinu koji je učinjen. Ponovo je islam zloupotrijebljen, ponovo se u ime islama i za islam čine pogrešne i strašne stvari. I ponovo se islam i muslimani generalno napadaju i predstavljaju kao prijetnja i opasnost za sve i svakoga - kazao je ef. Halilović, a njegovu poruku prenio je Radio Bir.

salih-halilovic

Hafiz Halilović: Kojim putem danas muslimani idu

Podsjetio je da Allah, dž. š., naređuje pravednost, dobročinstvo i udjeljivanje bližnjima, a zabranjuje razvrat, sve što je odvratno i što predstavlja nasilje.

- Nastranu šta drugi misle o nama i šta nam žele, moramo se, draga braćo, zbog djela pojedinih muslimana širom svijeta, pa, evo, i kod nas, ponovo i iznova zapitati kojim putem muslimani danas idu. Jesu li i jesmo li, zaista, na pravom putu, putu islama na kojem su bili Poslanik, s.a.v.s., i njegovi ashabi? Jesmo li kao prve generacije muslimana koji su svojim riječima i djelima osvajali srca ljudi i nur vjere nevjerovatnom brzinom prenijeli, raširili u sve krajeve svijeta? Ili smo možda negdje skrenuli s tog puta i udaljili se od njega? Islamski ummet je ummet misije, a glavna misija islama jeste pozivanje istini, naređivanje na dobro i odvraćanje od zla - istakao je ef. Halilović.

Naglasio je da islam naređuje da budemo pravedni, a da ne budemo nasilnici, jer nasilje nad drugima spada u kategoriju nereda na zemlji, koji je Allah, dž. š., strogo zabranio, kao što kaže u Kur'anu: „I ne čini nered na zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine."

Zaštićena prava

- A, opet, s druge strane, uzvišeni Allah voli one koji su pravedni, što kaže u Kur'anu: „Doista Allah voli pravedne." Kako nekoga pozivati u islam, kako drugome govoriti o savršenstvu islama ako su djela nepravedna i ako se čini nasilje drugima? Islam je vjera pravde, univerzalna vjera koja ne pravi razliku među ljudima, osim po bogobojaznosti. Zar nisu bile Poslanikove poznate riječi: „O, ljudi, vaš Gospodar je jedan. Vaš otac je jedan. Svi ste vi Ademovi, a Adem je od zemlje. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom. Nikakve prednosti nema bijeli čovjek nad crnim, osim po bogobojaznosti." Pravo na život, vjeru, imovinu, čast, slobodu su prava koja su zaštićena islamskim pravom Šerijatom, za bilo kojeg pojedinca, bez obzira na vjeru. Muslimanima se zabranjuje da bilo kome uskraćuju ta prava - dodao je ef. Halilović.

Preispitajmo srca, svoje živote i djela

Hafiz Halilović pozvao je vjernike da preispitaju srca, svoje živote i djela da bi ustvrdili jesu li u skladu s islamskim principima. Kazao je da vjernici preispitaju mogu li za sebe reći da su dio Allahovog ummeta, ummeta srednjeg puta, ummeta pravde i istine, koji drugima žele dobro, pozivaju na put dobra, a odvraćaju od zla i nesreće.