CRNA HRONIKA

Svinja ubila gazdu

TRAGEDIJA Drama u selu Marini kod Oštre Luke

M. ZGONJANIN

2.5.2015

Vlado Marinović (51), mještanin sela Marini kod Oštre Luke, preminuo je jučer ujutro oko 7.15 sati nakon što ga je napao nerast (svinja mužjak) težak oko 200 kilograma, koji ga je izgrizao po nogama i rastrgao mu arteriju, usljed čega je nesretni čovjek brzo iskrvario.

Kako saznajemo, u oboru se odvijala prava drama, jer je porodica, da bi izvukla Vladu, morala ustrijeliti svinju koja nije puštala njegovu nogu.  

Napad sleđa

Vijest o zadesnoj smrti, u kojoj, kako je ustanovljeno uviđajem, nema elemenata krivičnog djela, potvrđena je jučer i u Centru javne bezbjednosti Prijedor.

Mještani sela Marini, koji su Vladu poznavali kao uzornog domaćina, vrijednog i čestitog čovjeka, koji se bavio uzgojem životinja i poljoprivredom, od čega je i živio, šokirani su ovom viješću. Nikola Marin priča da je Vladu posljednji put vidio u četvrtak. Sijali su kukuruz i, kako kaže, smijali se cijeli dan.

- Danas (jučer, op. a.) sam čuo za ovu tragediju. Užasnut sam zbog načina na koji je umro i ne mogu vjerovati da se to desilo. Vlado je držao ovce, konje, bavio se uzgojem svinja mangolica. Imao ih je najmanje desetak. Koliko sam čuo, ušao je u obor da odvoji neko prase i, taman kad je krenuo da izađe iz tog nesretnog obora, sleđa ga je napala ta poludivlja svinja, mužjak. Izgrizao ga je po nogama i rastrgao mu arteriju - kaže Marin.

Prema njegovim riječima, nastradali Vlado Marinović ostao je u oboru, krvario i dozivao u pomoć.

Četiri hica

- Vapaje je čuo njegov brat Drago, koji stanuje stotinjak metara dalje. Stigao je brzo, ali nikako nije uspio da izvuče Vladu jer svinja nije puštala njegovu nogu. Ispričali su mi da su je tukli kocem po glavi, ali ona i dalje nije popuštala. Nećak je donio pušku i tek četvrtim hicem su je uspjeli ubiti. Tek tada je brat uspio Vladu izvući iz obora i odvući dvadesetak metara dalje. Tad je još davao znake života, ali je vrlo brzo iskrvario i umro - ističe Nikola i dodaje da Vladi nije bilo spasa.

Vlado Marinović, kako saznajemo, nije bio oženjen, a sahranjen je danas na mjesnom groblju u Marinima kod Oštre Luke.