BIH

Morat ćemo izaći na ulice s kolicima, štakama i protezama

Civilne žrtve rata - diskriminacija i borba za ostvarenje zakonom zagarantiranih prava

M. HODŽIĆ

2.5.2015

Ne prođe nijedan mjesec, a da iz Udruženja civilnih žrtava rata Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ne zavape i ne zatraže od Kantonalne vlade da im isplati invalidnine koje im redovno kasne od 10 do 30 dana.

Safet Bajramović, predsjednik Udruženja, koje okuplja više od 1.000 civilnih žrtava rata, kaže da su prisiljeni svaki mjesec moliti vlasti da im isplate ono bez čega ne mogu preživjeti, a što im je zakonom zagarantirano.

Prijete protestima

- Svaki mjesec kucamo na stotinu vrata, kumimo, molimo, plačemo i tražimo naše invalidnine. Niko o nama ne vodi računa, nego sve moramo sami da iskamčimo. Problem nije s novcem od Federacije, nego nam to zakoče u Kantonu dok oni ne skupe novac da isplate svoj dio. Prisiljeni smo stalno prijetiti protestima i morat ćemo, ako ih nije stid, uistinu izaći na ulice s kolicima, štakama i protezama, jer nema drugog načina da ih pritisnemo uza zid, da shvate da moraju raditi ono što im zakon nalaže - kaže Bajramović.

Ističe kako je ova kategorija ratni proizvod, isto kao i boračka populacija, međutim, naglašava da su oni diskriminirani i nemaju ista prava.

zijad-arapcic-ispred-vlade-fbih

Arapčić: 70 posto primanja ratnih vojnih invalida

- Diskriminirani smo na svakom koraku. Mi imamo primanja po osnovu invalidnosti, tuđe njege i ortopedski dodatak dok druge boračke populacije imaju niz drugih povlastica, od pomoći pri kupovini stanova, liječenja u banjama i slično. Godinama tražimo da se naša i prava boraca izjednače, a to je i preduvjet za ulazak u EU. Brojni propisi kazuju da nijedna država bivše Jugoslavije neće moći ući u EU dok se ne izjednače ta prava - ističe Bajramović.

Vječito kasne

Zijad Arapčić, predsjednik Saveza osoba s invaliditetom FBiH, kaže da primanja civilnih žrtva rata iznose 70 posto primanja ratnih vojnih invalida.

- Kada su u pitanju civilne žrtve rata, dio sredstava primaju s nivoa Federacije, a dio iz kantona, iz kojih isplate vječito kasne isto kao i za ostale socijalne kategorije. Oko 10.000 njih u FBiH  uvedeno je u pravo, međutim, veliki je broj i onih koji nisu - kaže Arapčić.

Razjedinjena udruženja

Arapčić ističe kako je glavni problem u borbi za ostvarenja jednakih prava za sve taj što su udruženja koja se bave zaštitom prava osoba s invaliditetom razjedinjena.

- Ima ih oko 5.000 koja se bave time, međutim, nismo jedinstveni. Imamo u planu uskoro održati sastanke na kojima ćemo iznijeti svoje stavove. Bit će velikih belaja ukoliko vlasti ne budu poštivale brojne propise koji nam garantiraju ostvarenja naših prava - dodaje Arapčić.

  • 92 do 514 KM – kreću se iznosi invalidnina civilnih žrtava rata
  • 92 KM - primaju civilne žrtve rata sa 60-postotnim oštećenjem
  • 514 KM - sljeduje invalide prve kategorije koja podrazumijeva 100-postotnu invalidnost
  • za 90 % civilnih žrtava rata ta primanja nisu dovoljna za život, kaže Safet Bajramović