GLOBUS

OTVORILA SE ZEMLJA U Ukrajini se pojavila nova rupa širine 100 metara

Mještani Solotvina strahuju od "padanja u ponor"

(Dž. Č.)

1.5.2015

Mještani Solotvina u Zakarpatskoj Oblasti na zapadu Ukrajine žive u strahu od propadanja u smrt nakon što se prije nekoliko dana zemlja doslovno "otvorila", stvorivši rupu širine 100 metara i duboku 60 metara. U propadanju zemlje nestalo je sedam kuća, a nije poznato ima li stradalih.

Na prvu bi čovjek pomislio kako se radi o udaru meteora u Zemlju, ali ono s čime se stanovnici svakodnevno bore, prema njima je mnogo gore od meteora, piše Daily Mail.

Veliki dio te oblasti sagrađen je nad rudnicima soli koji su radili prije 220 godina, a nakon što su zatvoreni ostavljeni su bez nadzora, nepravilno zatrpani te već godinama vuku vodu iz okolnih područja. Posljedni takav rudnik zatvoren je 2007. godine.

Upravo je velika količina vode doprinjela urušavanju nekadašnjih rudnika soli i stvaranju rupe širine 100 metara koja se svakim danom sve više širi.

- Najprije smo mislili da je to samo jedna rupa, koja će se prestati širiti, no sada nam je jasno da je samo pitanje vremena kada će cijelo mjesto "pasti u ponor" - rekao je 58 godišnji mještanin Solotvina.

Prema iskazima mještana, vlasti su krenule zatrpavati rudnike sa zemljom, što bi spriječilo ovakve događaje, no kada su shvatili da će za taj projekt biti potrebno više od 10 miliona funiti i više od sedam godina, odustali su od projekta i rudnike pune soli ostavili bez nadzora.

- Bojim se da ću samo jednog dana propasti u zemlju, ali ovdje je moja kuća, ne mogu je samo tako ostaviti. To je sve što imam - rekao je Boris Gedz, 67-godišnji mještanin koji je nekoć radio u jednom od rudnika koji danas prijete stanovništvu.

Ovo je već peti slučaj propadanja zemlje u tom mjestu, a prvi slučaj je zabilježen prije 11 godina. Stanovnici apeliraju na vlasti da pokušaju zaustaviti širenje rupe ili da im omogući premještanje na sigurnu lokaciju gdje će moći mirno spavati, bez straha od toga hoće li ih zemlja progutati, prenosi Dnevnik.hr.