BIH

Zoran Stevanović: Suživot je naša budućnost

Načelnik Zvornika uputio umirujuće poruke

Autor:A. HADŽIĆ

3.5.2015

Šok izazvan ubistvom policajca Dragana Đurića i ranjavanjem dvojice njegovih kolega u Policijskoj stanici u Zvorniku u ponedjeljak uvečer za dlaku je mogao prerasti u haos s nesagledivim posljedicama po sigurnost građana Zvornika.  

Vijest da je Đurićev ubica 24-godišnji Nerdin Ibrić, Bošnjak iz Kučić-Kule, za samo nekoliko sati uzavrela je negativnim nacionalnim nabojem koji je prijetio da se krivica za ubistvo svog sugrađanina, Srbina, kolektivno iskali na leđima Ibrićevih sunarodnjaka - Bošnjaka.

Mudri potezi

Rafale teških riječi iz usta neodgovornih političkih predstavnika, pojedinih novinara, samoproglašenih eksperata i analitičara koji su sijevali s TV ekrana i koji su neodoljivo podsjećali na poruke iz aprila 1992. godine, svojim obraćanjem javnosti, prije svega građanima Zvornika, zaustavio je zvornički načelnik Zoran Stevanović.

Smirenošću i ozbiljnošću koje su mu iste večeri morali priznati i njegovi najljući kritičari i politički protivnici, Stevanović je zajedno s predsjednikom Skupštine općine Zvornik Mersadom Mehmedovićem stao pred TV kamere moleći građane, posebno omladinu, da ostanu mirni i da se suzdrže od bilo kakvih osvetničkih i sličnih akcija spram svojih komšija Bošnjaka.

- Posebno molim korisnike društvenih mreža da vode računa šta pišu, da se suzdrže od govora mržnje kojim bi dizali međunacionalne tenzije. Bošnjaci koji dolaze ovdje osjećaju se bezbjedno i oni nisu krivci za ono što se ovdje desilo. Moramo očuvati pozitivnu energiju koju gradimo za suživot. To je naša budućnost - poručio je Stevanović.

Nema medija kome svojim umirujućim izjavama Stevanović od trenutka kada se zločin dogodio nije bio na raspolaganju. Mudro je sazvao sastanak s predstavnicima bošnjačkog naroda i dogovorio da se ovih dana odgode sva eventualna okupljanja, kako se ne bi dala prilika za loše poruke ili, kako je kazao, „ne daj Bože, poruke mržnje prema bošnjačkom narodu“.

Raniji primjeri

Zoran Stevanović je Zvorničanin koji karakter i bilo svojih sugrađana odlično poznaje. Poznato je da je njegov dolazak na mjesto načelnika 2007. godine uveliko relaksirao međunacionalne odnose u ovoj općini, dugo opterećene ratnim zločinima nad zvorničkim Bošnjacima, otkrivenim i neotkrivenim grobnicama itd.  

U danima sjećanja na genocid u Srebrenici skupa je s majkama Srebrenice obišao stratišta njihove djece na području Zvornika s porukom da žrtve, bez obzira kom narodu pripadale, treba poštovati. Među prvima je na Bajram prošle godine osudio napad na povratnika Nezira Dardagana, poručujući da onima koji napadaju čovjeka na njegov vjerski praznik „nije mjesto u Zvorniku“.

Smirujuće poruke koje je nakon ubistva policajca Dragana Đurića, u svojstvu načelnika Zvornika, javnosti uputio Zoran Stevanović zavređuju najviše poštovanje. Da je samo jedna neodmjerena konstatacija ili riječ (a mogla je, op. a.) u tom momentu izašla iz njegovih usta, pitanje je da li bi u ponedjeljak uvečer ijedna bošnjačka glava na području Zvornika mirno spavala.  

Iz biografije

Zoran Stevanović rođen je 1965. godine u selu Trnovica kod Zvornika. Diplomirao je geodeziju na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, gdje je svojevremeno jednu godinu proveo u svojstvu asistenta. Prvi put za načelnika Zvornika, kao kadar SNSD-a, izabran je na prijevremenim izborima 2007. godine, gdje je ostao sve do danas. Oženjen je i ima dvoje djece.