LIFESTYLE

PRVA JUGOSLOVENSKA REKLAMA Kako se predstavljala pasta za zube 1926. godine!

Traje nevjerovatnih sedam minuta i 42 sekunde

(Dž. Č.)

28.4.2015

Današnje reklame su brze, bučne, kratke, pune zvukova i boja. Ali, nije uvijek bilo tako. Ne biste vjerovali ali ovo je jedna od prvih reklama iz Kraljevine Jugoslavije, koja je snimljena 1926. godine u Beogradu, a reklamira zubnu pastu Kalodont.

Reklama, koja je snimana kao nijemi film, traje nevjerovatnih sedam minuta  i 42 sekunde. U središtu priče je Natalija kraljica plaže, uvijek okružena muškarcima i Milica, koja je uvijek sama, a ne zna zašto je to tako. Stoga odluči da potraži savjet od Natalije, koja joj, naravno, otkrije da se sve krije u zubnoj pasti. Reklama je snimana u Beogradu u režiji Josipa Novaka.

Reklama je snimljena u ambijentalnim cjelinama predratnog Beograda, koji je u to vrijeme upisan u kulturnu mapu Evrope XX vijeka.

Milicu je glumila Ljubica - Buba Veljković (umjetnički Anita Mir) a Nataliju Nevenka Urbanova, poznata glumica beogradskog pozorišta. Reklama je nastala u produkciji Pobjeda filma, a prikazivala se u tadašnjim bioskopima. Nevjerovatno je da i danas kao i prije 89 godina ideja reklamiranja kozmetičkih proizvoda nije se previše promijenila.

Pogledajte:

Dvije godine kasnije reditelj Novak je trebao da snimi novu reklamu za otvoreni rudnik Jerma. Ali, umjesto klasične reklame reditelj se odlučuje da snimi svoj prvi igrani film kroz koji će promovisati spomenuti rudnik.

Film “Rudareva sreća” smatra se prvim srpskim naručenim filmom, čiji je radni naziv bio “Blago cara Radovana”, a govori o pustolovima koji nadomak novog rudnika tragaju za blagom. Novak ponovno angažuje Ljubicu Veljković koja se tokom snimanja zaljubila u Čedomira Penčića, pa su njih dvoje prije završetka snimanja pobjegli.

To je izazvalo neviđen skandal, a film je na jedva uz pomoć fotografija završen. Novak je dobio dobar novac, 50 dinara za metar filmske trake, a zbog afere gledaoci su pohrlili u bioskope da provjere da li se osjeća čarolija između dvoje glumaca i na velikom platnu. Naravno, rudnik je dobio najbolju moguću reklamu, prenosi Kurir.