BIH

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove: Salmonela pronađena i u špinatu

Prema rezultatima Zavoda za javno zdravstvo KS

N. K.

28.4.2015

Prema rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji su danas dostavljeni Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS u kontrolnom uzorku makarona s jajima, sirom i mlijekom od 20. aprila, izolovana je Salmonella enteritidis. Također, kontrolni uzorak legiranog špinata koji su djeca jela 21. aprila pokazao je prisustvo Salmonelle.

Brisevi radnih površina, pribora i ruku 14 uposlenika Centralne kuhinje Javne ustanove "Djeca Sarajeva" uzetih 22. i 23. aprila su uredni, kao i prvi nalazi briseva grla i nosa, te stolice na koproklulturu.

Nakon dobijenih rezultata, predstavnici Inspektorata sanitarne zdravstvene i farmaceutske inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo KS održali su zajednički sastanak u cilju definisanja daljih protivepidemijskih mjera. Doneseni su i zaključci da:

  • Ostaje na snazi zabrana rada Centralne kuhinje, kao i vrtića “Lastavica”, JU “Djeca Sarajeva”
  • U vrtićima i dalje ostaje na snazi režim suhe ishrane, dok je dozvoljeno da se u čajnim kuhinjama za ručak djeci pripremi instant supa. Strogo je zabranjeno da roditelji donose hranu u vrtiće.

Po nalogu inspektora svi uspolenici koji rade u čajnim kuhinjama JU "Djeca Sarajeva" trebaju obaviti tri uzastopna pregleda stolice, svako dijete koje je imalo stomačne tegobe, također, mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice, te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

Do sada su po nalogu inspektora u svim vrtićima ove javne ustanove ponovo izvršene mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, koje je izvršio Zavod za javno zdravstvo KS, a uposlenici vrše svakodnevnu tekuću dezinfekciju. U okviru navedenih mjera Zavod za jano zdravstvo KS nastavlja epidemiološko izviđanje koje je pretviđeno u ovakvim okolnostima.

Dodajemo i da su kantonalni Veterinarski inspektori donijeli Rješenje o zabrani obavljanja prometa namirnica animalnog porijekla firmi "Gold mignon", dobavljaču hrane JU "Djeca Sarajeva". 

Naime, kako je utvrđeno u postupku inspekcijskih nadzora, ova firma nije registrirana za skladištenje i distribuciju proizvoda životinjskog porijekla radi čega će inspektori, protiv pravnog i odgovornog lica, poduzeti i prekršajne mjere u skladu sa Zakonom, navodi se u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.