KULTURA

Uspješna turneja predstave Harisa Pašovića u Švedskoj

"Ruže za Annu Teresu" East West Centra Sarajevo

Autor:M. Č.

28.4.2015

East West Centar Sarajevo je uspješno završio turneju u Švedskoj sa predstavom “Ruže za Annu Teresu” autora i reditelja Harisa Pašovića i koreografa Edwarda Cluga.

Pored historijski važne predstave u Kraljevskoj švedskoj operi u Štokholmu, East West je igrao u Geteborgu, Skovdeu i Kalmaru. Publika, među kojom su bili naši iseljenici u Švedsku i Šveđani toplo je primila predstavu. Ugledna švedska kritičarka Tina Jeppson piše da je “talentovana operska pjevačica Aida Čorbadžić dobivala spontane aplauze na otvorenoj sceni…” a da su plesači “impresionirali svojim snažnim i suptilnim plesom”.  U ovoj izvanrednoj kritici, Jeppson piše da su u predstavi “magične scene”, “fantastična koreografija i evokativna muzika”.

Turneju East Westa u Švedskoj organizirao je švedski nacionalni teatar “Riksteatern” u saradnji sa udruženjima bh. građana u Švedskoj: “Neretva,” “APU Network,” “Spektrum” i “NBV”.

- Bilo je izvanredno igrati u fantastičnim švedskim teatrima i sresti se sa publikom i kolegama u Švedskoj. Posebno nam je bilo značajno sresti se sa našim ljudima koji žive u Švedskoj. Naša udruženja rade fantastično, a Mirsad i Fatima Bešović, Džemila Meštrovac, Ileana Alidžanović, Dajana i Melisa Dervišević, Samra Kuljuh, Haris Grabovac, Irfan Koldžo i njihove kolege, uvaženi su u Švedskoj zbog svog predanog rada na povezivanju kultura dvije zemlje. Bilo nam je čast i zadovoljstvo da igramo na čuvenoj sceni Kraljevske švedske opere, u slavnom Stora Teatru u Geteborgu i u jednom od najstarijih i najljepših švedskih teatara u Kalmaru- kaže Haris Pašović, dirketor East West-a.

U predstavi igraju: Aida Čorbadžić, Thomas Steyaert, Ibrahim Outtara, Ulisse Romano, Aydar Valeev, Gaj Žmavc i Jenson Koh.