BIH

Delegacija Evropske komisije u posjeti Posavini

U okviru EU Programa za oporavak od poplava u BiH

S. J.

28.4.2015

Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DGNEAR) Jean-Eric Paquet, šefica Odjeljenja za BiH pri DGNEAR-u Michela Matuella i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije  u BiH Renzo Daviddi posjetili su danas javne ustanove i stambene jedinice u Bosanskom Šamcu, obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava u BiH.

Visoka delegacija, zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, Draganom Bogdanićem, posjetili su zgradu Općine Bosanski Šamac, gdje su radovi na obnovi u toku, obnovljenu Srednju školu "Nikola Tesla" i Osnovnu školu "Šamac", kao i obnovljene stambene jedinice u naselju „Alžirac“.

Ovom prilikom, Pike i direktor šamačkog Doma zdravlja, dr Dragan Ilinčić, zvanično su otvoriti Dom zdravlja koji je, također, obnovljen u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

- Izražavam zadovoljstvo što sam ovdje, bio sam kada je poplava bila i šteta je bila ogromna. Ovaj projekat koji smo realizovali zahvaljujući UNDP je izraz solidarnosti građana EU prema BIH. Vrlo rijetko imate priliku da dođete i, evo,  nakon godinu dana smo tu da se uvjerimo u rezultate. Mislim da je jako bitna ta poruka solidarnosti  i da je će ovo biti svjedočanstvo te solidarnosti - izjavio je Paquet.

EU je dodijelila 42 miliona eura od čega oko 85 miliona km za BIH za poplavljene. Za općinu Bosanski Šamac dodijeljeno je 6,4 miliona maraka i rezultati koje EU pokazuje su opipljivi.

- U ovom projektu obnovljene su škole, domovi zdravlja, javne ustanove. EU planira još 42 miliona evra za navedene projekte. To je važno za građane. Domovi zdravlja, škole i drugo je je nešto na čemu se najviše ulaže. Često čujemo šta ta EU znači,ja bih poručio da dođu u Šamac da se uvjere i vide solidarnost na djelu, šta je sve obnovljeno. Šamac je dobar primjer  da EU pokazuje svoju solidarnost - dodao je Paquet.

Obnoviti još tri objekta

Načelnik Bosanskog Šamca, Savo Minić, zahvalio se visokoj delegaciji za podršku i pomoć u obnovi grada kome je prijetilo da nestane prije samo godinu dana.

- Želimo opravdati svu pomoć koju smo imali kroz program oporavka od poplava. Rezultati su vidljivi. U ovom trenutku, završava se odabir 231.korisnika za obnovu porodičnih stambenih objekata, sa čime prelazimo cifru 400 obnovljenih kuća. U gradu su ne obnovljena još tri objekta. To su Kino sala, te prostor gradske biblioteke i nevladinih organizacija. Vjerujemo u potpunu obnovu javnih ustanova u Šamcu - optimista je Minić.

Služe svojoj namjeni

Direktor šamačkog Doma zdravlja, dr Dragan Ilinčić, zahvalio se EU i izrazio zadovoljstvo što će obnovljeni objekat služiti svojoj svrsi, pružati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

- Sve vitalne službe u prizemlju Doma zdravlja uništene su u poplavama. Mislim na službu hitne pomoći, laboratorijski rengen i ultrazvučnu dijagnostiku, porodičnu medicinu i Centar za fizikalnu medicinu. Sredstvima EU izvršena je nabavka opreme i  vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, rekonstrukcija krova na novom objektu ,a  izrađen je i novi sistem grijanja - naglasio je dr Ilinčić.

Za ove namjene utrošeno je oko milion maraka iz sredstava EU.

Visoka delegacija je sa rukovodstvom općine Bosanski Šamac obišla i gradske školske ustanove koje su, takođe, obnovljene nakon nezapamćenih prošlogodišnjih poplava.

Bogdanić: Svaka pomoć je dobro došla

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Dragan Bogdanić, rekao je da ostvareni rezultati predstavljaju odgovor na pravovremenu reakciju nakon poplava.

- Te poplave su najviše pogodile Šamac i Doboj. Međunarodne organizacije, u prvom redu EU i UNDP učestvovali su u zbrinjavanju  unesrećenih i danas vidimo dobar pravovremeni odgovor u Šamcu gdje smo vidjeli šta je obnovljeno. I u Doboju će uskoro biti završena obnova Doma zdravlja. U ime Vlade RS upućujem zahvalnost za podršku i pomoć. Nadam se iskrenoj i čvrstoj saradnji i u narednom periodu, možda i pomoći u obnovi zdravstvenih ustanova i tamo gdje se nisu dogodile elementarne nepogode. Zdravstveni sistem je u teškom stanju i svaka pomoć je dragocjena - istakao je ministar Bogdanić.