BIH

Vlada TK prihvatila programe korištenja sredstava za dopunska prava boraca

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja

Autor:M. Ahmedić

28.4.2015

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja TK prihvatila dva programa, od kojih je jedan za korištenje sredstava za realizaciju dopunskih prava boraca i drugi za raspodjelu sredstava kantonalnim boračkim organizacijama od posebnog društvenog interesa.

Budžetom Tuzlanskog kantona predviđeno je osam i pol miliona konvertibilnih maraka za dopunska prava boraca, dok je kantonalnim boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa predviđen iznos od 861.000 KM.

- Mi smo programima utvrdili kriterije o raspodjeli navedenih sredstava. Od osam i pol miliona maraka, okvirno je da tri miliona maraka ide za zdravstvenu zaštitu, a od toga je oko milion i dvije stotine hiljada maraka za premije zdravstvenog osiguranja. Zatim je sedam stotina hiljada maraka za obavezno zdravstveno osiguranje za sve pripadnike boračke populacije koje nemaju obavezno zdravstveno osiguranje po bilo kojem drugom osnovu. Dok razlika u iznosu od milion i nešto maraka su proteze, lijekovi, liječenje i drugo - kazao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK. 

Istakao je da će navedeno resorno ministarstvo u narednom periodu provoditi i okvirno najznačajnije projekte vezane za stipendije, zapošljavanje i obavljanje pripravničkog staža pripadnika boračke populacije.

- Imamo program u iznosu od milion i pol maraka za stipendije pripadnicima boračke populacije, kao i program od osam stotina hiljada maraka za brže zapošljavanje boračke populacije, a to će biti kreditna bezkamatna sredstva. Zatim ćemo provoditi još jedan program od, također, osam stotina hiljada maraka za obavljanje pripravničkog staža pripadnika boračke populacije - podvukao je Skopljak.