BIH

Radnici Tvornice obuće "Aida" i danas protestirali pred zgradom Vlade TK

Bez konkretnog dogovora

M. Ahmedić

28.4.2015

Radnici Tvornice obuće "Aida“ Tuzla, nakon jučerašnjih protesta i danas su nastavili protestirali ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, uzvikujući parole "Lopovi“, "Kriminalci“, "Izlazite napolje“,  "Ljudi su vam gladni“...

Odmah po dolasku radnika pred kantonalnu Vladu, Bego Gutić (SDA), premijer TK i Srđan Mićanović (SDA), ministar industrije, energetike i rudarstva pozvao je predstavnike radnika iz sva tri pogona, Tuzle, Lukavca i Dubokog Potoka na sastanak, na kojem, po ko zna koji put, nije ništa konkretno dogovoreno.

- Pošto mi pet mjeseci nismo dobili ni marke i nemamo od čega više živjeti. Zato smo od premijera Gutića tražili da nam se odobri jednokratna socijalna pomoć. Međutim, rekao nam je da nema šanse da dobijemo socijalnu pomoć, jer su novci koji su namjenjeni „Aidi“ usmjereni na uvezivanje radnog staža radnicima. Voljeli bi da je tako, ali mi još uvijek napismeno nismo dobili odluku Vlade o tom uvezivanju radnog staža i na koji način će se to uvezivati. Gutić nije precizirao kada će nam odluku poslati u kojoj će biti naveden program i raspored za radnike o uvezivanju radnog staža, ali je obećao da će nam odluka ubrzo stići - kazao  je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika "Aide“.

Istaknuo je da su se svi radnici jednoglasno složili da trenutno obustave proteste, kako bi sačekali da stigne Odluka o rješenju radničkog staža.

- Ponovo ćemo im dati vremena da nam pošalju tu odluku o, navodno, rasporedu radnika koji bi u tri godine, svake godine odlazilo po 75 radnika u penziju. Gutić je obećao da će je ubrzo poslati. Zato smo odlučili da za sada obustavimo proteste dok ne vidimo šta je Vlada napismeno navela kao rješenje za radnike. Ako bude pozitivno za radnike, nećemo više izlaziti na ulicu, ali ako bude negativno i u neskladu sa radničkim zahtjevima, ponovo ćemo nastaviti sa protestima. Ponavljam da nećemo odustati od osnovnih zahtjeva, od kojih je uvezivanje radnog staža onima koji ispunjavaju uslove za penziju, materijalno zbrinjavanje radnika, kao i posao u tvornici za sve radnike iz sva tri pogona - podvukao je Užičanin.

Nakon sastanka sa premijerom Gutićem i ministrom Mićanovićem, radnici su se razišli svojim kućama.