NAUKA

NAPREDAK U MEDICINI Naučnici otkrivaju rak uz pomoć vještačke inteligencije

Nedavno objavljena studija MIT-a

Autor:(Mi. K.)

28.4.2015

Dijagnosticiranje raka svakodnevna je pojava u bolnicama.

Pravovremena dijagnoza ključna je za liječenje pacijenata. Da bi se otkrila tačna vrsta tumora, ljekara ponekad moraju proći kroz stotine prethodnih slučajeva kako bi usporedili simptome i rezultate nalaza.

No, naučnici s MIT-a sada razvijaju sistem koji koristi vještačku inteligenciju te bi takva metoda ubrzala proces ranog otkrivanja bolesti.

MIT stručnjaci razvili su softverski sistem koji proučava podatke iz postojećih medicinskih izvještaja. Sistem prikuplja podatke, analizira ih te predlaže dijagnoze, prenosi Oxford Journals. 

U nedavno objavljenoj studiji MIT-ovci su objasnili da postoji 50 podtipova limfoma koji se posebno teško otkrivaju te je njih 15 posto krivo dijagnosticirano što usporava liječenje.  

Njihov sistem povezuje sve dostupne podatke iz Svjetske zdravstvene organizacije te rezultate iz klinika za patologiju i stvara veliku bazu podataka.

Sistem tada može analizirati rezultate pretraga pacijenta i uporediti ga s postojećim podacima. Rezultati daju medicinske podatke i opise sličnih medicinskih slučajeva te sugeriraju o kojoj se vrsti limfoma radi. 

Ovakav sistem bi sigurno olakšao posao ljekarima no, potrebno je još testiranja i povećanje baze podataka prije nego li zaživi u praksi.