BIH

Predsjedništvo BiH najoštrije osuđuje teroristički napad u Zvorniku

Sjednica kolektivnog šefa države

Redakcija

28.4.2015

1. Predsjedništvo BiH najoštrije osuđuje sinošnji teroristički napad na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku.

2. Predsjedništvo BiH izražava iskreno saučešće porodici Dragana Đurića, koji je ubijen pri obavljanju svoje dužnosti, i izražava nadu u brz oporavak Željka Gajića i Steve Milovanovića, koji su ranjeni prilikom ovog napada.

3. Predsjedništvo BiH poziva nadležne policijske i pravosudne organe na svim nivoima da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu detaljnu istragu, s ciljem potpunog rasvjetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog djela, uključujući motive napada, kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili saučesnika u izvršenju ovog krivičnog djela.

4. Predsjedništvo BiH je stava da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana.

5. Predsjedništvo BiH zahtijeva od pravosudnih, policijskih i obavještajno-sigurnosnih agencija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mjere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična djela, kao i svih osoba koje su na bilo koji način povezane s takvim krivičnim djelima.

6. Predsjedništvo BiH poziva građane Bosne i Hercegovine na mir i suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija, incidenata i podizanja tenzija.