BIH

Zvizdić: Smatramo da je pucanj u policajca, pucanj u institucije sistema

Predsjedavajući Vijeća ministara danas u Sarajevu

Autor:A. L.

28.4.2015

Vijeće ministara BiH najoštrije je osudilo napad na Policijsku stanicu u Zvorniku te ubistvo jednog i ranjavanje dvojice policajaca.
 
- Smatramo da je pucanj na policajca pucanj na institucije sistema i da niko ne može imati opravdanje da napadne i da puca na policajca. U svoje ime i u ime Vijeća ministara izražavam saučešće porodici ubijenog policajca i da poželim brz oporavak ranjenim u ovom napadu. Zahtijevam od strane svih nadležnih institucija na svim nivoima da aktivno i koordinirano rade na rasvjetljavanju ovog napada sa aspekta njegovog motiva i načina njegovog izvršenja. Pozivam sve pravosudne, policijske te obavještajno-sigurnosne agencije da povećaju stepen koordinacije i saradnje prilikom rasvjetljavanja ovog napada - rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
 
Naš poziv je, kaže Zvizdić, da okrupnjavamo policijsko-obavještajne agencije, a nikako da se ide ka njihovom rasitnjavanju.
 
- Ovo smtramo globalnim problemom i pozivamo sve da ovo ne koriste u dnevno-političke svrhe. Riječ je o aktu koji nanosi štetu BiH i moramo biti jedinstveni kako bi otklonili takvu opasnost. Zadužili smo Ministarstvo sigurnosti da u roku od sedam dana napravi plan operativnih mjera koje će Vijeće ministara odmah sprovesti u djelo. Iskazujemo našu opredijeljenost da unaprijedimo finansijsku, materijalnu, administrativnu i kadrovsku strukturu svih tijela za borbu protiv korupcije. To smo pokazali i prijedlogom budžeta u kojem je za svaku od ovih institucija budžet značajno povećan. Tako je SIPA-i povećan budžet za oko 4 miliona KM, Tužilaštvu BiH za milion, OSA-i za tri miliona KM.....Povećat ćemo budžete institucija kako bi ih osposobili da budu što efikasnije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala - kaže Zvizdić te pozvao sve na mir i suzdržanost kako postojeću situaciju ne bi dalje komplikovali.