GLOBUS

Putin: Naše nuklearno oružje je na minimumu

Konferencija o Sporazumu o neširenju atomskog oružja

Fena

28.4.2015

Rusija dosljedno poštuje Sporazum o neširenju nukleranog naouržanja (NPT), poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin učesnicima konferencije o tom sporazumu.

- Smanjili smo naš nuklearni arsenal na minimalni nivo, što predstavlja značajan doprinos potpunom razoružanju - navodi Putin u poruci, koja je podijeljena učesnicima konferencije u sjedištu UN-a u New Yorku, prenosi Tass.

- Rusija planira da nastavi rad u tom pravcu i da održava ravnotežu između razvoja atomske energije u mirnodopske svrhe i jačanja režima neširenja nukleranog naoružanja, uključujući i sistem garancija Međunarodne agencije za nukleranu energiju (IAEA) - navodi Putin.

On je istakao da se Rusija zalaže za blisku saradnju sa svim zainteresiranim stranama u kreiranju modernog, stabilnog i sigurnog sistema u oblasti nuklerane energije.

U skaldu sa 6. članom NPT-a, svaka potpisnica se obavezuje da nastavi pregovore koji vode u pravcu prestanka trke u nukleranom naoružanju.

Ruski predsjednik kaže da je ravnoteža jedan od ključnih elementa za neširenje nukleranog naoružanja, razoružanja i korištenja nuklerane enregije u mirnodopske svrhe, što je garancija konvencija održivosti.

Putin je podsjetio da se konferncija NPT poklapa s obilježavanjem 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

- To je značajan kamen temeljac koji nas podsjeća na zajedničku odgovornost prema dobrobiti planete i potrebi da se očuva mir i povede zajednička borba protiv modernih pretnji, među kojima je i širenje nukleranog naoružanja - istakao je Putin.

- Očekujem da će svi prisutni na konfernciji izraziti spremnost da potvrde jasno poštovanje obaveza. Nema sumnje, ovo će postati važan faktor osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti na cijeloj planeti - kazao je Putin.

Očekuje se da će NPT konferencija razmotriti ključna pitanja, kao što su univerzalnost Sporazuma, nuklerano razoružanje, uključujući posebne mjere, neširenje nukleranog naoružanja, uključujući promoviranje i jačanje zaštitnih mjera.

Učesnici će razgovarati i o mjerama za korištenje nuklearne energije u miroljubive svrhe, sigurnosti i zaštiti, reginalnom razoružanju i neširenju nuklernog oružja, primjeni rezolucije o Bliskom istoku iz 1995. godine, mjerama za slučaj povlačenja iz Sporazuma, kao i za angažiranje civilnog društva na promociji razoružanja.