BIH

TERORIZAM Prisjetite se događaja koji su potresli Bosnu i Hercegovinu!

Napad u Zvorniku pokrenuo lavine reakcija

Autor:A. Vr.

28.4.2015

Teroristički napad koji se sinoć desio u Zvorniku pokrenuo je brojne reakcije građana BiH, regiona i svijeta o tome kakva je sigurnosna situacija u našoj državi.

Podsjetimo, sinoćnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna, ubijen je policajac Dragan Đurić. Napadač Nerdin Ibrić je ubijen u pucnjavi.

Nerdin Ibrić, kako saznaje "Avaz" rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio. Imao je godinu dana kada su pripadnici VRS-e sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1.juna 1992.godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

Nerdin Ibrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.   

Nerdin Ibrić je sinoć oko 19 sati došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima. Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre.

Prisjetite se najtežih terorističkih napada u Bosni i Hercegovini:

18. septembra 1997. teroristi izveli napad autobombom u zapadnom Mostaru, ispred zgrade Policijske uprave Mostar. U napadu je bilo teže i lakše povrijeđeno 29 osoba, među kojima je bilo i troje policajaca.

autobomba-mostar-57703601

27. juna 2010. eksplozivom je napadnuta Policijska uprava Bugojno. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestero je povrijeđeno.

551bd0f8-da2c-41e1-9704-7319b0094cfb-bugojno

 
28. oktobra 2011. godine Mevlid Jašarević automatskom puškom izveo je napad na Ambasadu SAD u Sarajevu. Tokom polusatne pucnjave Jašarević je teže ranio policajca Mirsada Velića.

mevlidjasarevic10-zpsd84da87e