BIH

Mektić: Ovakvi događaji ugrožavaju međunarodni status i ugled BiH

Ministar sigurnosti o napadu u Zvorniku

A. L.

28.4.2015

Napad na Policijsku stanicu u Zvorniku koji je okarakteriziran kao teroristički akt bio je povod za današnje održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, na kratko je izašao sa sjednice kako bi se obratio prisutnim novinarima. On je, između ostalog, kazao da je sjednica sazvana samo sa jednom tačkom, a to je da se  analizira ovaj događaj i neki problemi koji se javljaju kao terositčka prijetnja u BiH te da se u vezi s tim donese određeni broj zaključaka kako bi se ušlo u borbu protiv terorizma.

- Ovakvi događaji u znatnoj mjeri ugrožavaju međunarodni status i ugled BiH, a to se odražava na niz drugih oblasti iz života u BiH, dolazak stranih investicija...Vijeće ministara je osudilo ovaj teroristički akt kao napad na ključne, civilizacijske vrijednosti svakog društva i da to je naišlo na najtežu osudu tog događaja posebno što je bez ikakvog povoda, potrebe izvršen ovaj teroristički akt u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica su ranjena i nalaze se na liječenju. Izrazili smo saučešće porodici poginulog i nadu da će se ranjeni policajci  brzo oporaviti i vratiti svojim redovnim obavezama u PS u Zvorniku- kaže Mektić.  

Mektić je potom opisao kako je sinoć izvršen ovaj zločin.

- Izvršilac je oko 19 sati sa vozilom ušao u krug PS Zvornik, bio je naoružan sa dvije lovačke puške i jednim pištoljem. Izašao je iz vozila sa puškom i pištoljem i odmah bez ikakve naznake ispalio metak u policajca koji se nalazio ispred ulaza u PS. Policajac je na licu mjesta preminuo. Napadač je nakon toga ušao u policijsku stanicu i nasumice pucao po kancelarijama. Odmah u prvom dijelu ulaza bila je dežurna operativna služba u kojoj su bila dva policajca, na njih je ispalio nekoliko metaka i ranio dvojicu policajaca. Potom je krenuo dalje u PS, pucao i kad je prilično duboko ušao na kraj hodnika, dolazila je jedna smjena policije nakon čega su razmijenili vatru i napadač je ubijen - kaže Mektić.

Interesantno je spomenuti, kaže on, da je nakon izvršenih provjera utvrđeno da napadač nije evidentiran u bazama sigurnosnih agencija, u policijskim bazama niti u bazi obavještajne agencije kao lice koje  je pokazivalo ili prijetilo bilo kakvom vrstom ekstremizma koji bi mogao završiti ovako teškim zločinom.

- I danas nakon završenog uviđaja operativnim putem pokušavaju se utvrditi motivi zločina. Izuzet je određen broj materijalnih dokaza, predmeta nađenih u njegovoj kući, da bi se pokušavala dovesti veza između tog krivičnog djela i motiva. Nakon upada u PS napadač je uzvikivao"Allahu ekber" što ukazuje na indiciju da je moguće da je bio motivisan jednom radikalnom ideologijom, ali te se okolnosti utvrđuju - naglasio je Mektić.

Mi moramo udariti na terorizam. Ako ne budemo udarili na terorizam, uništili i pobijedili ga, udarit će on na državu kao što je sinoć udario, jer je napad na policajca na neki način napad na državu, izjavio je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. On je kazao da je sinoć na području Zvornika uhapšena jedna osoba te da je izvršen pretres prostorija i mjesta gdje stanuje ta osoba.

- Ta osoba se vratila iz Sirije na ratišta i imala je određene kontakte sa izvršiocem ovog napada. Utvrđuju se okolnosti njihovog kontakta i eventualno uticaja te osobe na izvršioca napada. Još jedna osoba dovodi se u vezu sa napadačem i poduzimaju se operativne radnje. Ona je evidentirana kao radikalna osoba koja je bila u vezi sa izvršiocem- rekao je Mektić.

On je posebno naglasio činjenicu da je veoma bitno da je stanovništvo ostalo smireno i da nije reagovalo u smislu preduzimanja nasilnih aktivnosti.

- Moramo biti svjesni da imamo problem terorizma u BiH. Imamo određene ekstremno- radikalne, nasilne ideologije, imamo prisutnu terorističku ideolgoiju i imamo određeni broj organizacija koje to zagovaraju te pojedince koji vrbuju, nagovaraju i finansiraju takve događaje.  Mi se moramo kao država, ali i šire uključiti u rješavanje tog problema - kaže Mektić.

Prema njegovim riječima, obavještajni podatak o mogućim napadima krajem prošle sedmice podijeljen je svim sigurnosnim agencijama u BiH.

- Taj podatak govorio je da postoje saznanja da bi kao osvetu na preduzimanje nekih mjera protiv lica koja su porijeklom iz BiH u Australiji moglo doći do terorističkog napada u BiH. Data je pretpostavka da bi objekti napada napada mogle da budu institucije, mjesta gdje se vrši javno okupljanje građana, vjerski objekti i policijske stanice. Znači, da svako u okviru svojih nadležnosti preduzme dodatne mjere na osiguranju tih objekata i mjesta gdje se okupljaju građani. Koliko je ko uradio svoj posao o tome treba razgovarati i to treba da se utvrdi- rekao je Mektić.  

On kaže da će glavnina zaključaka koji će biti doneseni na Vijeću ministara biti upućeni sigurnosnim agencijama u smisu bolje koordinacije, efikasnije razmjene sigurnosnih podataka.

- Sigurnosne agencije u BiH moraju da sjednu za jedan sto, razmjenjuju obavještajne podatke i moraju zajedno sa Tužilaštvom da rade na preduzimanju mjera za sprečavanje i otkrivanje terorističkih akata- rekao je Mektić.

Mektić smatra da ovaj događaj kao i svaku vrstu teškog zločina ne treba koristiti u dnevno-političke svrhe, jer su ugroženi građani u BiH kojim treba pružiti sigurnost.
 
- Nije sigurnost napraviti neku agenciju i riješili smo problem. Problem je u uvezivanju sistema. Mi smo dio antiglobalne koalicije, ali mi se na regionalnom nivou posebno moramo baviti ovim pitanjem. Imali smo obavještajni podatak da postoji teroristička prijetnja. Pitanje je naše koordinacije, saradnje i međusobnog povjerenja. Nikome ne znači ništa obavještajni podatak koji drži u ladici- istakao je Mektić.
 
On je kazao da je nedavno razgovarao i sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem sa kojim je razgovarao o problemu terorizma i borbe protiv korupcije.
 
- Mislim da ima problema u Tužilaštvu BiH i da se trebaju neke stvari mijenjati. Moramo imati specijalizovane tužioce, koji će se baviti samo pitanjem dokazivanja krivičnog djela terorizma. Imamo situaciju da jedan tužilac radi na predmetu terorizma, utaje poreza, ali ne može. Po načinu izvršenja terorizam je krivično djelo teško za otkrivanje i dokazivanje - rekao je Mektić.