NOGOMET

"Fukare" nisu napale juniore Željezničara

Oglasili se i navijači Slobode

E. M.

28.4.2015

Incident na stadionu Tušanj, koji se dogodio na utakmici juniorskih sastava tuzlanske Slobode i sarajevskog Željezničara , bio je povod da svoje saopštenje za javnost izda i Udruženje navijača "Fukare" iz Tuzle.

-  S gnušanjem odbacujemo navode koji su se pojavili u pojedinim medijima, a kojima se na perfidan i senzacionalistički način optužuju članovi navijačke skupine Fukare Tuzla za napad na juniore FK Željezničar Sarajevo.

 Ovo smatramo vrhuncem neprofesionalnosti i senzacionalnizma, te demantujemo takvu vrstu optužbi. Smatramo da mediji koji svoj rejting zasnivaju na neprofesionalnom i senzacionalističkom izvještavanju direktno urušavaju sport u BiH, raspirujući mržnju – ovaj put među navijačima različitih klubova i na regionalnoj osnovi.

Pripadnici navijačke skupine "Fukare" Tuzla posvećeni su promociji sporta, te fer i korektnog navijanja. Svi članovi naše navijačke skupine, bez izuzetka pridržavaju se kodeksa po kojem moraju da respektuju sve sportske radnike i sportiste, pogotovo kada je riječ o mlađim generacijama, te da istima u slučaju potrebe pruže i svaku neophodnu pomoć i zaštitu.

 To pogotovo iz razloga što su mlađe generacije FK Sloboda u prošlosti bile metom sličnih napada na gostovanjima, kada smo zauzeli jasan stav da je takvo ponašanje prema mladim sportistima nedopustivo, ma kojem klubu pripadali.

 Istražne organe pozivamo da hitno privedu pred lice pravde počinioce gnusnog napada na juniore FK Željezničar iz Sarajeva, a medijima koji su na neprofesionalan način izvještavali o ovom događaju ili nekritički prenijeli dezinformaciju poručujemo da čemo tražiti sudsko zadovoljenje zbog narušavanja časti i ugleda naših članova i grupe kao cjeline. Sloboda se voli, svi ostali se poštuju! – navodi se u saopštenjenju Udruženje navijača Fukare Tuzla.

Izvještaj delegata utakmice

Nakon incidenta i opšte tuče juniora oba sastava (Slobode i Željezničara) , svoj izvještaj napisao je i delegat utakmice Damir Šarić iz Tuzle. U izvještaju delegata susreta je navedeno sljedeće:

- Klub domaćin organizovao današnji meč uz određene propuste (izostala pravovremena reakcija redarske službe i pripadnika MUP-a prilikom incidentne situacije u sudijskoj nadoknadi vremena-90+3 minuti). Susret uredno najavljen i odobren od strane MUP-a TK PU Tuzla, PS Zapad. Prisutno vozilo hitne medicinske pomoći. Predstavnici klubova shodno Propozicijama uredno prijavili spiskove igrača sa urednim sportskim legitimacijama. Na terenu kao i na tribinama nije bilo incidenata sve do 90+3 minute, kada je nakon međusobnog naguravanja gostujući igrač broj 3. glavom udario domaćeg igrača broj 2. Nakon toga nastala je opća tuča između igrača oba tima koja je trajala oko 3,5 minuta. Tokom trajanja tučnjava dva navijača domaćeg tima su ušla u teren pri čemu uspjeli udariti vratara gostujuće ekipe i igrača br.15. Nakon smirivanja situacije stvoreni su uslovi za nastavak susreta , međutim gostujuća ekipa je napustila teren i zaputila se u svlačionice.

Kako nezvanično saznajemo dva gledaoca koja su fizički nasrnula na gostujuće fudbalere su, navodno, roditelji igrača domaće ekipe.