BIH

Dodik i Salkić osudili napad u Zvorniku i pozvali građane na mir i toleranciju

Predsjednik i potpredsjednik RS

Fena

28.4.2015

Predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i Ramiz Salkić zajedno su osudili teroristički čin u Zvorniku te pozvali na mir i toleranciju među građanima.

Nakon sastanka u Banjoj Luci, a povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, uputili su poruku i Srbima, Bošnjacima i Hrvatima na mir i saradnju, suživot i saradnju s institucijama sistema.

Dodik je rekao da jedan čin ne treba identifikovati s narodnom kojem pripada napadač te ukazao na potrebu da se sačuva mir i stabilnost.

Ukazao je i na potrebu veće saradnje sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma te pohvalio rad policije RS jer je vrlo brzo reagirala nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku ne dozvolivši bilo kakve druge incidente.

Dodik je naveo da je terorizam globalna prijetnja i da je neophodna veća saradnja po tom pitanju svih država.

-RS će kao odgovor na ovaj čin učiniti sve da poboljša kapacitete policije da se može suprostaviti ovakim napadima - rekao je, ističući da se pokazalo opravdanim uspostavljanje uprave za borbu protiv terorizma u okviru MUPRS-a.

I potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je kazao da je neophodno smiriti tenzije nakon dešavanja u Zvorniku te sačekati istragu koja će pokazati šta se tačno dogodilo.

-Postupajući tužilac je ocijenio da se radi o terorističkom aktu - rekao je Salkić, naglasivši da niko nema pravo uzimati pravdu u svoje ruke, jer je to nadležnost pravosuđa.

To što se desilo u Zvorniku, kazao je, nije u interesu Bošnjaka jer oni žele mir, toleranciju i suživot.

-To što se desilo u Zvorniku nije odraz Bošnjaka, muslimana niti islama - rekao je potpredsjednik RS-a te naveo da treba ispitati šta se sve desilo te da li ima saučesnika u ovim radnjama, kao i da institucije sistema treba da preduprijede sve radnje kako se ovakvi slučajevi ne bi u budućnosti dešavali.

Istakao je i da u policiji mora biti nacionalna izbalansiranost jer se time može osigurati povjerenje i prikupiti neophodne informacije.

U sinoćnjem napadu Nerdina Ibrića (1991.) na policijsku stanicu u Zvorniku ubijen je jedan policajac, a dva su ranjena.

Ibrić je ubijen u pucnjavi.