BIH

INTERNET "GORI" Društvene mreže bruje o napadu u Zvorniku!

Život izgubio jedan, a ranjena dva policajca

Autor:A. Vr.

28.4.2015

Teroristički napad koji se sinoć desio u Zvorniku pokrenuo je brojne reakcije korisnika društvenih mreža. U sinoćnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna, ubijen je policajac Dragan Đurić. Napadač je ubijen u pucnjavi.

Napad je izazvao novi val govora mržnje:

- "S kim mi dijelimo srpsku zemlju", "Srbe na vrbe", "Fuj ljudi, nemojte da se koljete", "Samo jedan ubijen", "Trebalo je go*na ranije pobit", "Smrt balijama","Kreće rat, dobivat ćemo ratne dnevnice", "Glupi islamisti", "U boj, u bj za narod svoj", "Glupi Srbi i Bosanci, samo sa ubijajte", samo su neki od komentara koje su sinoć i danas ostavljeni na društvenim mrežema.

Na društvenoj mreži Twitter je otvoren hashtag #zvornik koji povezuje sve objave u vezi s ovim.

Na ovom hashtagu objavljeni su brojni postovi iz zemlje i inostranstva.

Post koji je do sada bio najviše puta favoriziran je onaj koji je jučer napisao Dragan Močević, jedan od najaktivnijih twitteraša u BiH: 

‏@DraganMocevic: Treba biti mudar i ne širiti paniku i posebno govor mržnje nakon napada na policiju u #Zvornik Jednom smo prošli sličan scenario.

twitter-dragan-mocevic

Većina korisnika Twittera pozivaju na razumijevanje, zdrav razum i ne širenje tenzija.

Pored regionalnih medija, o napadu u Zvorniku izvještavaju ABC, BBC, Al Jazeera, Russia Today, Daily mail, Yahoo News i mnogi drugi. Britanski BBC izvijestio je o jučerašnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku prilikom čega je napadač ubio jednog, a ranio dvojicu policajca, nakon čega je ubijen. Američki ABC News jedan je od prvih koji su prenijeli informaciju, navodeći da je muškarac uletio u Policijsku stanicu uzvikujući "Allahu ekber".