BIH

Bilić: Vlast se krije iza MMF-a!

UPOZORENJA Sindikalci i poslodavci o novom nacrtu zakona o radu

M. AŠČIĆ

28.4.2015

Jure Bilić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, rekao je za "Avaz" da se bh. vlasti godinama kriju iza Evropske unije i MMF-a tvrdnjama da te institucije insistiraju na donošenju određenih zakona, poput onog o radu.

Bilić je pojasnio da novi nacrt ovog zakona predstavlja veliki udarac na bh. radnike, navodeći da nije tačno da čelnici MMF-a traže u kojem obliku se zakon uopće treba usvojiti.

- Tri ključne stvari koje priprema vlast kroz ovaj zakon jesu da više nema rada na neodređeno, da se više neće potpisivati kolektivni ugovori te da se osniva neka agencija za iznamljivanje radne snage - kaže Bilić.

U prijevodu to znači, ocijenio je on, da će poslodavci, ukoliko se ovaj zakon usvoji, na vrlo jednostavan način moći otpuštati radnike.

- Radnici su nezaštićeni, a vlast, praveći ovaj nacrt zakona, uopće se nije ni konsultirala s predstavnicima sindikata. Nas niko ništa ne pita. Mi ćemo, ukoliko se sve ovo pokaže tačnim, znati kako ćemo odgovoriti - rekao je Bilić.

Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, ističe za naš list da su „sve stvari koje se iznose u posljednjih nekoliko dana, a tiču se ugovora o radu na neodređeno, izmjena kolektivnih ugovora, samo špekulacije”.

- Stvar je previše ozbiljna, a pregovori još traju. Ima određenih zahtjeva koji se još dogovaraju, tako da, dok sve stvari ne budu definirane, treba sačekati konačan dogovor. Na tome se radi - kaže Bakšić.