BIH

BiH traži novi kredit od MMF-a!

OTKRIVAMO Vlasti zbrajaju minuse u budžetima i idu u zaduživanje

A. DUČIĆ

28.4.2015

Bosna i Hercegovina tražit će novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda za podršku budžetima, a iznos zajma još nije poznat, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz više izvora. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Ron van Roden (Van Rooden), danas dolazi u posjetu BiH, gdje će boraviti do 13. maja, potvrdio je jučer rezidentni predstavnik u BiH Ruben Atojan (Atoyan). 

Delegacija će voditi razgovore u okviru tzv. članka 4, a odnose se na ukupno stanje ekonomije i finansija u državi, ali glavnina razgovora bit će o nastavku saradnje BiH i MMF-a. Vlasti BiH tokom ovog perioda očekuju mukotrpni razgovori kako bi bio zaključen "životno" potrebni novi aranžman s ovom međunarodnom finansijskom institucijom. 

Fiskalno vijeće

Također, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, na kojoj se s predstavnicima MMF-a trebaju iskristalizirati početni stavovi novih pregovora.

Naši izvori uključeni u ovaj proces rekli su nam da se bh. vlasti, a to je skoro pa sigurno, uopće ne trebaju nadati nastavku aktuelnog aranžmana koji istječe u junu, s obzirom na to da predstavnici MMF-a dolaze kako bi ga definitivno zaključili te razgovarali o eventualnom otvaranju novog aranžmana.

- Neisplaćene tranše s kraja prošle godine ukupne vrijednosti od 300 miliona KM, od čega 200 miliona KM pripada FBiH, a 100 miliona RS, ako dođe do dogovora, trebale bi postati dijelom novog aranžmana. O ishodu razgovora o novom kreditu ovisit će i to hoćemo li dobiti 300 miliona KM tzv. ekstenzivnog aranžmana, odobrenog zbog poplava - kazao nam je naš izvor.

Sigurno je da vlasti mogu zaboraviti na 11. i 12. tranšu kreditnog aranžmana, koje su trebale biti isplaćene u martu te junu ove godine, a trebale su iznositi po 21 milion KM. 

Pismo namjere

Guverner Centralne banke (CB) BiH Kemal Kozarić potvrdio je jučer u izjavi za "Avaz" da će naša zemlja zaključiti postojeći aranžman i zatražiti novi, a da bi tranše koje nisu isplaćene trebale biti uključene u novi aranžman. 

- Tokom juna trebali bismo precizirati pismo namjere, u kojem će biti sadržan plan reformi, a ako razgovori budu uspješni, novi kredit mogao bi biti odobren u avgustu ili u septembru - kazao je Kozarić za "Avaz". 

Dodao je da visina kredita tek treba biti definirana te da još nije bilo govora o uvjetima. 

No, "Avaz" saznaje da tokom posjete Misije MMF-a još treba utvrditi manjkove u entitetskim budžetima te postojeće kreditne obaveze da bi u konačnici bio definiran potencijalni iznos novog kreditnog aranžmana. Cijeni se da bi, zbog teške dubioze u budžetima, on mogao biti čak i veći od prethodnog.

Reforme su najveća prepreka

No, ono što najveću glavobolju bh. vlastima trenutno predstavlja jeste, kako pouzdano saznajemo, rezolutan stav MMF-a o tome da bez novog zakona o radu, koji treba omogućiti fleksibilnije tržište rada, neće biti ništa od novog aranžmana!

- To nam je rečeno i u Vašingtonu. Osim toga, u novom aranžmanu trebamo očekivati još nekih novih finesa. Uvjeti koji se tiču novog zakona o radu jesu ograničenja roka važenja kolektivnih ugovora, duži rok za ostvarivanje prava na radni odnos na neodređeno vrijeme. Također, tražit će se i izmjene nekoliko poreznih propisa radi jačanja porezne discipline. Sve to su postojeći uvjeti iz januara - kazao nam je dobro upućen sagovornik blizak federalnim vlastima.

1,2 milijarde KM ukupno iznosio aranžman koji je odobren 2012. godine

880 miliona KM od toga isplaćeno bh. vlastima