BIH

Protiv Nikšića i Trhulja nema nikakve istrage

Federalna uprava policije negira navode o pakiranju afera

S.D.

28.4.2015

Federalna uprava policije (FUP) saopćila je jučer da ne vodi nikakvu istragu protiv Nermina Nikšića, bivšeg premijera FBiH i predsjednika SDP-a, kao ni protiv Erdala Trhulja, bivšeg ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH. 

- To je utvrđeno provjerama koje je direktor FUP-a obavio 27. aprila. Također, nijednom inspektoru nije naloženo poduzimanje bilo koje mjere ili radnje prema ovim osobama - saopćeno je iz FUP-a. 

Saopćenjem za javnost iz FUP-a su se oglasili povodom izjava Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, koji je nakon sjednice Glavnog odbora te stranke u subotu u Zenici za "Dnevni avaz" izjavio da se vraćanjem Dragana Lukača na čelo FUP-a "pokušava napraviti stranačka policija koja će imati za cilj diskreditiranje njega i još nekih ministara iz prošlog saziva Vlade FBiH".

dragan-lukac-11

 Lukač: Obavio provjere

Nikšić je tada kazao i kako ima informacije iz FUP-a da se vrši pritisak na inspektore da traže i pakuju afere njemu i još nekim drugim bivšim ministrima, među kojima je i Trhulj, a sve zbog toga, kako je naveo, jer "nisu htjeli podleći pritiscima i podržati da na čelu FUP-a bude osoba koja je očigledno pod utjecajem SDA". 

Reagirajući na te navode, iz FUP-a su saopćili da je direktora te institucije izabrao Nezavisni odbor 2010. te ga reizabrao krajem 2014. godine. 

- Upravo politika koju predstavlja gospodin Nikšić, i koji je kao predsjednik Vlade FBiH bio dužan provesti odluku Neovisnog odbora i imenovati Dragana Lukača na poziciju direktora iz političkih razloga to nije učinio - naveli su iz FUP-a. 

Komentirajući saopćenje Federalne uprave policije, Nikšić je za "Avaz" kazao da mu je drago da su informacije koje je imao od pojedinih inspektora zvanično demantirane. 
 
- Rekao sam i ranije da podržavam rad svih policijskih i pravosudnih organa te razrješenje svih kriminalnih radnji, ali se isto gnušam svega što proizlazi iz toga kada se pokušavaju kreirati afere tamo gdje ih nema - kazao je Nikšić.