BIH

Bajrović: Kriza u koaliciji postoji i ona je očigledna

SUKOBI Ne nazire se dogovor partnera u FBiH

S. D. – A. Du.

28.4.2015

Kriza u vladajućoj koaliciji postoji i ona je očigledna, izjavio je jučer u Sarajevu Reuf Bajrović, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, govoreći o aktuelnim sukobima unutar Vlade FBiH. Planirano je da jučer odgođena sjednica Vlade FBiH bude održana u četvrtak, ali ni to nije izvjesno, s obzirom na to da još traje svađa između koalicionih partnera SDA, DF-a i HDZ-a u vezi s uredbom koja nije stavljena van snage, a prema kojoj, kako je to ranije izneseno, resorni ministri odlučuju o imenovanju nadzornih odbora u javnim preduzećima.

Zabetonirani stavovi

Kao što je poznato, HDZ je stavio na dnevni red sjednice izmjene ove uredbe tražeći da imenovanje nadzornih odbora u preduzećima bude vraćeno u ingerencije Vlade FBiH. No, da su stavovi DF-a i HDZ-a u vezi s ovim pitanjem i dalje zabetonirani, svjedoče jučerašnje izjave Bajrovića. On je kazao da je uredba pogrešno shvaćena te da ona, zapravo, ograničava moć ministra. Ističe kako ministri iz DF-a ne spore moć Vlade FBiH da uredbu poništi, ali “Vlada ne može donijeti novu uredbu koja je suprotna zakonu”.

- Mislim da bi to bio pogrešan potez, jer bi doveo do velikih problema, primarno za ljude koje vode državne firme. Ušli bismo u jednu negativnu zonu. Ne bi se znalo za šta je konkretno ko odgovoran - kazao je Bajrović.

screenshot-2

No, sudeći prema stavovima zvaničnika SDA, iznesenim jučer uoči sjednice Kolegija ove stranke, DF je usamljen u svom stavu da izbor čelnika i članova nadzornih odbora u javnim preduzećima u Federaciji treba biti provođen shodno uredbi koja regulira ta imenovanja, a koju je donijela bivša Vlada FBiH 2011. 

Prema važećoj uredbi, resorni ministri nadležni su za imenovanja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima, a osim HDZ-a, sada je o tome jasan stav iznijela i SDA. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, izjavio je da će se “morati postupiti po zakonu i niko nema pravo da ne poštuje zakon“.  

- Niko nema namjeru da razvlasti ministre. Ministri su dijelovi Federalne vlade, rade za vladu, ali mi ne možemo dopustiti da oni rade autonomno. Onda bismo imali stranačku podjelu plijena, kada bi ministri koji pripadaju pojedinim strankama radili potpuno samostalno, ne pitajući Vladu FBiH ni šta rade ni koga imenuju – kazao je Izetbegović. 

Pravili analize

Osvrćući se na koalicione odnose sa HDZ-om i DF-om, Izetbegović je kazao da s „Komšićem nije razgovarao sigurno mjesec“, te da smatra da bi se koalicioni partneri trebali više međusobno uvažavati. Njegova najava da će SDA tražiti veći broj pozicija nagovještava da bi do problema zbog fotelja moglo doći i na državnom nivou. 

Jozić: Možemo se praviti glupi koliko god hoćemo  

Ministar pravde Mate Jozića rekao je za “Avaz” kako je potpuno jasno da je vlasnik javnih preduzeća Federacija, koja je, kaže, prenijela to pravo na Vladu FBiH.

- Mi se možemo praviti glupi koliko god hoćemo te zagorčavati jedni drugima živote, ali nećemo daleko stići. Pa, je li ovo ministarstvo na čijem sam na čelu moje ili je to državno, odnosno Vladino – kazao nam je Jozić.
 
Novalić: Sjednica Vlade u četvrtak 

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da će u četvrtak biti održana sjednica Vlade FBiH, a da će danas na Kolegiju Vlade biti razmatrana sporna uredba.

- To je tehničko pitanje, koje je prebačeno na polje politike. Zakon kaže da je Vlada vlasnik tih preduzeća, a ne pojedinac ili pojedina ministarstva – kazao je Novalić.