BIH

Mirsad Vilić: Pojačana osiguranja ambasada i drugih objekata

Mjere će potrajati

Am. K.

28.4.2015

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kazao je za „Avazov“ portal da sinoć, nakon što je direktor MUP-a Republike Srpske ga kontaktirao i obavijestio o terorističkom napadu u Zvorniku, poduzete određene mjere i radnje, te da je Direkcija stavila i svoje resurse na raspolaganje kolegama.

Baze podataka

- Između ostalog, provjeravali smo i da li određene osobe prolaze kroz određene baze podataka, da li je bila raspisana potjernica i slično. Također, pojačali smo osiguranja ispred ambasada i drugih objekata koje Direkcija štiti iz svojih nadležnosti. Na terenu je i Jedinica za intervencije  - kazao je Vilić.

Na pitanje da li je Nerdin Ibrić, koji je izvršio teroristički napad u kojem je ubijen jedan policajac, a dvojica  ranjena, prolazio kroz baze podataka sigurnosnih agencija kao osoba koja je mogla počiniti ovakav napad, Vilić je odgovorio da nije.

- U petak se znalo da postoji mogućnost da na jedan od objekata bude izvršen napad te da to može biti i policijska stanica, ali detaljnije informacija o potencijalnom napadu nisu bile poznate odnosno gdje i kada će se desiti. Mi smo odmah u petak podigli stepen osiguranja na objektima koje Direkcija štiti. Mjere će potrajati jer nikada se ne zna šta jedna reakcija može izazvati. Mjere ostaju na snazi i prisustvo Direkcije sa jedinicom za specijalnu podršku i jedinicom za intervencije ostat će vidljivo -  kazao je Vilić.

Oznaka tajno

Vilić, s obzirom da predmet nosi oznaku tajnu, nije mogao reći na koje je aktivnosti teroristički napad bio odogovor i šta se dešavalo prije nego je Ibrić zapucao u policijskoj stanici.

- Mogu samo reći da su bile određene aktivnosti u premetu koji nosi oznaku tajno i kao odgovor na neke stvari koje su bile, došlo se do informacije da postoji mogućnost da dođe do terorističkog napada– kazao je u izjavi za „Avazov“ portal Vilić.

U povodu sutrašnje posjete Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Republike Srbije, Drvaru, Vilić je kazao da su napravljeni detaljni planovi i da će se policijske službe maksimalno potruditi da osiguraju skup i ličnosti koje budu na skupu.