KOŠARKA

LOŠE VIJESTI ZA REPREZENTACIJU BIH Nihad Đedović zbog pasoša izgubljen za EP u Francuskoj?

Vjerovatno pauzira godinu dana

E. J.

28.4.2015

Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac Nihad Đedović dobio je njemački pasoš i ubuduće u svom klubu Bayernu iz Minhena neće imati status stranca. Kako precizira Kicker, dokumente o naturalizaciji 25-godišnjem beku uručio je bavarski ministar Joachim Herrmann.

- Ovo je važan, ali i logičan korak u mom životu - rekao je Đedović, koji je vodeći igrač Bavaraca u njemačkom šampionatu sa prosjekom od 14,9 poena po meču

Nihad je prošle sezone sa Bayernom osvojio tiulu prvaka Njemačke, a ugovorom je za klub iz Minhena vezan do 2016. godine.

Inače, Đedović je u februaru pretrpio tešku povredu lakta, zbog koje je i operiran, no nedavno se veoma uspješno vratio na parket. U pobjedi u derbiju nad berlinskom Albom (70:68) u prošlom kolu, Nihad je ubacio 21 poen. Izabran je i u drugu najbolju petorku njemačkog šampionata.

Bayern je kolo prije kraja regularne sezone treći na tabeli njemačke lige sa omjerom od 25-8.

dedovic

Inače, Đedović je za njemački portal "Munchner Merkur" potvrdio da je daljnje igranje za našu državu, zbog administrativnih prepreka, sada pod velikim upitnikom, a samim tim i nastup na Evropskom prvenstvu 2015. godine u Francuskoj.

Tako je na pitanje "kakvu će još promjenu donijeti novi pasoš", Nihad odgovorio riječima:

- Provjeravamo da li ću i dalje moći igrati za reprezentaciju BiH. U svakom slučaju, vjerovatno ću morati pauzirati jednu godinu.