BIH

"AVAZOV" PORTAL SAZNAJE Avdulah Hasanović, uhapšeni za napad u Zvorniku, i ranije privođen zbog veza sa džihadistima u Siriji!

Akcija zajedničkog istražnog tima

Am. K./Z.K.

28.4.2015

10.09 Avdulah Hasanović, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili, a koji se posljednja tri mjeseca intenzivno družio sa Nerdinom Ibrićem, ranije je hapšen po pitanju odlaska na ratište u Siriju, a vezano za vehabijski pokret.

avdulah-hasanovic

Hasanović: Ranije hapšen u policijskoj akciji DAMASK

Hasanović je, ranije hapšen u policijskoj akciji DAMASK, zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. On je do prošle godine bio u Siriji.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je danas obišao ranjene policajce u Opštoj bolnici.

On je rekao da MUP RS-a intenzivno radi na terenu sa SIPA-om i drugim agencijama na ovom slučaju i istakao da je stanje bezbjednosti i dalje na najvećem nivou te potvrdio da nema uznemirenja građana Zvornika, niti građana negdje drugo u RS.

9:15 Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku koji se desio jučer, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske. Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros, saopćeno je iz SIPA-e.

 

- Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom terorizam.

 

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Pripadnici zajedničkog istražnog tima sinoć su uhapsili osobu inicijala A.F.H., koja je privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog djela - navodi se u saopćenju.

8.57 Po nalogu glavnog tužioca formiran je istražni tim u koji su uključeni tužioci iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, kao i istražitelji i stručni suradnici, koji će raditi na istrazi u ovom predmetu. Tužioci i osoblje će zajedno sa policijskim djelatnicima MUP-a RS i SIPA-e i partnerskim institucijama, prikupljati dokaze i vršiti istražne radnje sa ciljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

- Po naredbi glavnog tužioca, na mjestu događaja, tokom noći je obavljen uviđaj i izuzeti su forenzički tragovi, a provest će se dalje istražne radnje sa ciljem da se utvrde motivi napada kao i povezanost drugih osoba ili saučesnika, koji su sudjelovali u izvršenju krivičnog djela. Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavljaju intenzivan rad sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog djela - navodi se u saopćenju.

Napadaču iz Zvornika 1992. Vojska Republike Srpske ubila je oca...

n1-817988s1

Nerdin Ibrić

Nerdin Ibrić, kako saznaje "Avaz" rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio. Imao je godinu dana kada su pripadnici VRS-e sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1.juna 1992.godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

Ibrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.   

Lukač je potvrdio da je Ibrić došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

- Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre - rekao je Lukač.

On je dodao da je Ibrić bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.