BIH

O napadu u Zvorniku izvijestili brojni svjetski mediji

Vijest odjeknula i van granica BiH

D. K.

28.4.2015

Vijest o sinoćnjem oružanom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je okončan tragično, objavili su brojni svjetski mediji. Svakako da je među njima najpoznatiji britanski BBC.

bbc1

Između ostalog, BBC piše da je tokom rata od 1992-1995. godine na hiljade Zvorničana ubijeno ili protjerano. Objašnjavajući svojim čitateljima, ovaj britanski medij je BiH opisao kao "zemlju sastavljenu od dvije poluautonomne regije - bošnjačko-hrvatske FBiH i srpskog RS-a. Svaka od ovih regija ima svog predsjednika, vladu, parlament, policiju i druge institucije".

BBC podsjeća da je 2010. godine također napadnuta policijska stanica, ali tada u Bugojnu. Također podsjeća da je 2011. godine napadnuta i Ambasada SAD u Sarajevu, kada je povrijeđen jedan policajac.

O sinoćnjem napadu pisali su i ABC News, Deutsche Welle, The Independent, novinske agencije Reuters, Sputnik, The Associated Press...

Daily Mail, koji je prenio pisanje Reutersa, naveo je da je napadač, uzvikujući "Allahu ekber", upao u policijsku stanicu i ubio jednog, a ranio dva policajca, prije nego je i sam ubijen.

daily-mail

Kako piše ovaj medij, većina bosanskih muslimana praktikuje "umjeren oblik islama", ali su se neki radikalizirali nakon rata, u kojem je najviše žrtava bilo muslimanske vjeroispovijesti. Dalje navodi kako je utvrđeno da je oko 200 pripadnika vehabijskog pokreta otišlo na ratište u Siriju i Irak da se bore u redovima Islamske države.

reuters

U članku ABC Newsa, koji se pozvao na The Associated Press, između ostalog, navodi se kako se Zvornik nalazi na granici sa Srbijom. U tom gradu je prije rata živjelo oko 60 posto muslimana, od kojih je većina protjerana ili ubijena tokom sukoba od 1992-1995. godine.abc

Ruski Sputnik uglavnom se pozvao na pisanje "Avazovog" portala.

sputnik

Podsjećamo, u zvorničku policijsku stanicu sinoć oko 19.10 sati upao je Nerdin Ibrić (24) naoružan sačmaricom i otvorio vatru na policajce.

Pri tome je ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca.

independent

Brzom reakcijom pripadnika policije Ibrić je savladan, ali i tom prilikom ubijen.