SARAJEVO

AVAZ OTKRIVA Ćesir mimo znanja Vlade KS i ministra preuzeo ViK

Je li smjena Busuladžić rezultat sukoba u kantonalnoj SDA

A. NALO

28.4.2015

Iznenadna smjena direktorice "Vodovoda i kanalizacije" Hasije Busuladžić, koja je krajem prošle sedmice izvedena u strogoj tajnosti i mimo znanja resornog ministra Senada Hasanspahića (SDA) i premijera Vlade KS Elmedina Konakovića (SDA), rezultat je tajnog dogovora jednog dijela SDA i, navodno, šefa Kluba poslanika DF-a u Skupštini KS Mirsada Pindže. Potvrđeno je to "Dnevnom avazu" iz nekoliko izvora u Vladi KS i ovom preduzeću.

Politička linija

Kako su nam kazali sagovornici, Busuladžić je smijenjena bez ikakvog valjanog razloga, i to pod izgovorom da ispunjava uvjete za odlazak u penziju, iako joj mandat još nije istekao! Na njeno mjesto, kažu, postavljen je političkom linijom Nezir Hadžić, istaknuti član SDA Novi Grad.

- Smjena Busuladžić, odnosno imenovanje Hadžića, dogovoreno je između novogradskog krila SDA, koje predvodi predsjednik SDA Novi Grad Huso Ćesir i, navodno, Pindže iz DF-a. To su uradili preko Edine Imamović, koja je na čelu Nadzornog odbora i koja radi u Odsjeku za stambene poslove i energetsku efikasnost u Općini Novi Grad - kazao je „Avazov“ izvor u ViK-u.

Ćesir je, kako tvrde sagovornici, vješto iskoristio okolnosti u ViK-u te se smjenom direktorice, mimo volje i znanja Konakovićeve vlade, počeo svetiti za poraz koji je doživio u SDA prilikom izbora premijera KS.

Njegovog kandidata Muharema Šabića, sadašnjeg ministra privrede KS, u utrci za tu poziciju prije skoro dva mjeseca pobijedio je Konaković. S druge strane, naši sagovornici tvrde i to da ovladavanjem jednim od najvažnijih preduzeća u KS Ćesir želi zauzeti što bolju poziciju za unutarstranačke izbore, jer upravo on pretendira na mjesto predsjednika KO SDA!

Zajednički interes

No, još je nepoznato u čemu je našao zajednički interes s poslanikom DF-a Pindžom, kojeg smo u nekoliko navrta jučer pokušali kontaktirati. Međutim, poslanik DF-a nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Veze s firmom „Bosnaplast“

Smjenom Busuladžić i postavljenjem svog odanog kadra Hadžića, koji je inače završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Ćesir želi ovladati ovim preduzećem. Kao jedan od glavnih motiva za to naši sagovornici navode činjenicu da on ima privatnu firmu „Bosnaplast“, koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom vodovodnih cijevi.