BIH

Planina Konjuh je raj za izletnike i sportiste

PRIRODNA BOGATSTVA Zaštićeni pejzaž koji se prostire na tri općine

S. MUMIĆ

28.4.2015

Dio planine Konjuh proglašen je zaštićenim pejzažom, čime je trajno zaštićeno ovo prirodno bogatstvo koje se prostire na tri općine Živinice, Banovići i Kladanj.

Devet zaposlenih

Površina zaštićenog pejzaža Konjuh je nešto više od 8.000 hektara, pretežno šumskog područja. Upravljanje ovim dijelom povjereno je JU Zaštićeni pejzaž Konjuh-Banovići, koja ima devet zaposlenih, a brine se o netaknutoj prirodi Konjuha na lokalitetu Zlaće.

- Ova ustanova je počela s radom 2012. godine. Trudimo se da prirodne predjele učinimo atraktivnim za sve posjetioce iz cijele BiH i regiona. S tim ciljem uredili smo kamp-kućice, stolove i natkriveni prostor za boravak u prirodi - kazao je Radan Pavičić, nadzornik na kontrolnom punktu zaštićene zone Konjuh.

kontrolni-punkt55

Kontrolni punkt zaštićenog pejzaža Konjuh

U narednom periodu planirano je uređenje planinske biciklističke staze za ekstremne sportove. Za boravak u prirodnom ambijentu na usluzi je i vodič.

- Želja nam je da privolimo posjetioce i na sportske sadržaje. Na našem punktu mogu se unajmiti bicikli - rekao je Radan.

bogat-sadrzaj-za-ljubitelje-prirode

Bogat sadržaj za ljubitelje prirode

Brojne pećine

Bogatstvo planine Konjuh sadrži zaštićene vodotoke, Paučko jezero oko kojeg se planira izgraditi rekreativna staza, pećine, a najpoznatije su Bebrava, pećina u Breteljevićima, potom izvorište Muške vode, kao i drugi značajni objekti.