KOLUMNE

Udar na državu

Komentar dana

Faruk VELE

28.4.2015

Sinoćnji teroristički napada na Policijsku stanicu u Zvorniku je atak na državu BiH!

Ko god da ga je planirao, za kakve god potrebe je to radio, s kakvim ciljem i na čije god se ime pozivao, rezultat je isti - podmukli udar na jedinu nam domovinu. Jer, nikako drugačije ne može se okvalificirati gnusni napad na jednu policijsku instituciju u našoj zemlji.

Dok pišemo ovaj tekst, zna se pouzdano da je život jednog časnog građanina BiH, policajca Dragana Đurića, izgubljen u bezumnom činu, dok su teže i lakše ranjeni Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Posljedice takvog čina, nema sumnje, bit će zastrašujuće, baš kao što su ogromnu štetu državi BiH nanijeli teroristički napad na Policijsku upravu Bugojno, kada je život izgubio policajac Tarik Ljubuškić, ili napad Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Dok mediji godinama izvještavaju o terorističkim opasnostima, a sigurnosne institucije uglavnom se bave posljedicama terorizma, zvornički slučaj jasan je znak da se konačno i najdirektnije moramo pozabaviti uzrocima terorizma u našoj zemlji.

Dok god budemo imali zemlju s ogromnim brojem nezaposlenih i očajnih ljudi koji će svoj put tražiti u izopačenosti ekstremizma, ali i snaga na političkoj sceni (na svim stranama) koje su taj radikalizam, ali i terorističke napade spremne iskoristiti za ove ili one političke interese, dotle će pošteni građani svake večeri iščekivati neke nove užasne vijesti poput sinoćnje.

Nakon svega morat će se postaviti i pitanje rada sigurnosnih službi. Dok su hiljade sati prisluškivanja utrošene za praćenje kritičara režima, praćenje političkih protivnika Bakira Izetbegovića i porodice Čampara, počevši od Fahrudina Radončića, pa i opozicije u SDA, dotle potencijalni teroristi slobodno hodaju po BiH.

Bez ikakvog prejudiciranja, posebno je tu težak položaj, ali i velika odgovornost na Bošnjacima i njihovim liderima u Sarajevu, koji u olovnim vremenima moraju naći ispravan put radi spašavanja i države i naroda. Svaki drugi put, kako su ovaj autor i list i ranije upozoravali, može voditi u krajnje tešku i neizvjesnu budućnost.