CRNA HRONIKA

TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU U razmjeni vatre u policijskoj stanici ubijeni policajac i napadač!

U napadu ranjena još dva policajca

Redakcija

28.4.2015

23:55 Ministar za unutrašnje poslove Republike Srpske Dragan Lukač govorio je večeras direktno u program RTRS-a o trenutnom stanju u Zvorniku gdje je danas u terorističkom napadu smrtno stradao policajac Dragan Đurić.

Kazao je da su poznati novi detalji napada, a da je policija odmah nakon napada blokirala kuću napadača u selu Sapna.

- Dovezao se pred policijsku stanicu, napustio vozilo i smrtno ranio jednog policajca, a potom i ranio dvojicu. Sve vrijeme je uzvikivao "Allahu ekber". Ostali policajci s njim su razmijenili vatru, a on je pucao iz sačmarice - rekao je Lukač i dodao:

- U njegovom automobilu naknadno su pronađeni pištolj i još jedna puška. Kako informacije s terena kažu, napadač Nerdin Ibrić se posljednjih mjeseci ponašao čudno. Prilikom obavljanje molitve u džamiji, izdvajao se načinom prakticiranja vjere. Pretpostavke su da je bio povezan s vehabijskom zajednicom - zaključio je. 

23:47 Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, poručivši da je potresen viješću o pogibiji policajca.

23:46 Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je večeras ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije spremno da pruži svu neophodnu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma.

23:36 Očevidac napada Aleksandar Petrović rekao je pred kamerama RTRS-a kako je bio u velikom šoku.

- Strašno, krenuo sam prema gradu i čuo pucnjavu. Vratio sam se pred policijsku stanicu i vidio mrtvog čovjeka. Krvavi, ranjeni policajci su trčali, izgubio sam se. Nisam znao šta se dešava. Kako sutra dijete poslati u školu? - zapitao se Petrović.

22:22 Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je potvrdio da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, iz sela Sapna kod Zvornika.

22:11 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić večeras je za Federalnu televiziju najavio da je za sutra zakazao vanrednu sjednicu Vijeća ministara povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

On je najoštrije osudio ovaj napad i ubistvo policajca, i to je ocijenio kao udar na institucije sistema.

22:09 Kako je javio reporter RTRS, trenutna situacija u Zvorniku je mirna, uz pojačano prisustvo policijskih pripadnika po cijelom gradu. Ljudi su u potpunoj nevjerici i strahu, mada među njima nema panike i sve najviše interesuje ko je počinilac napada.

21:37 Prema nezvaničnim informacijama Federalne televizije, na policijsku stanicu napad je izvršio Nerdin Ibrić (24).

21:36 Policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, koji su večeras ranjeni u terorističkom napadu na Stanicu policije Zvornik, nalaze se u stabilnom stanju i izvan su životne opasnosti, potvrdio je dežurni ljekar zvorničke Opšte bolnice.

21:19 Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je riječ o najgorem terorističkom aktu. Naveo je da je pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

- Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, sigurnost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS. Preduzet ćemo sve moguće mjere da zaštitimo građane. Građani se također trebaju uključiti i dostaviti sve eventualne informacije o teroristima. Imat ćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju znati - rekao je Lukač u telefonskom razgovoru za RTRS.

20:46 Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, kazao je za "Avaz" da su tužioci ove pravosudne institucije već na putu za Zvornik.

- Izdate su i instrukcije MUP-u RS i SIPA-i šta da rade na mjestu događaja - rekao nam je Grubešić.

20:30 Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kako nam je potvrđeno, odmah je po saznanju o napadu izašla na lice mjesta koje osiguravaju pripadnici MUP-a RS.

O eventulanom uključivanju SIPA-e u vršenju uviđaja i drugih radnji i dokazivanja odlučit će nadležno Tužilaštvo. SIPA je u koordinaciji s MUP-om RS mobilizirala sve svoje obavještajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi s ovim događejem, potvrdila je za "Avaz" Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

20:28 Kako nezvanično saznajemo, ubijen je policajac Dragan Đurić, a Željko Gajić i Stevo Milovanović su ranjeni i zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku.

Također, nezvanično saznajemo da je napadač pred SJB Zvornik došao automobilom Golf 2 crne boje i izvadio pušku pumparicu i počeo da puca. Nezvanično, prvo je ubio Đurića, a u razmjeni vatre ranio druga dva policajca i tom prilikom je i on sam likvidiran.

Policija je blokirala taj dio grada i dugim cijevima obezbjeđuje mjesto zločina. Uviđaj još traje, ubijeni je još u prostorijama SJB Zvornik.

1

Foto: R. Jokić (Policijska stanica Zvornik)

20:21 Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je za "Avaz" da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku okarakterisan kao "teroristički napad". Kako je kazao, on trenutno koordinira akcijom na područiju Zvornika.

Vasić nam je također potvrdio da je ubijen jedan policajac i napadač, a da je dvoje ranjeno. Istakao je da je još rano govoriti o identiteu napadača kao i ubijenog.

Dodao je da će uskoro biti više informacija o cijelom slučaju.

19:54 U policijsku stanicu u Zvorniku večeras u 19.10 sati uletila je nepoznata naoružana osoba i otvorila vatru na policajce. Prema nezvaničnim informacijama, u pucnjavi ima ranjenih, ali i smrtno stradalih.

Kako je javila BN televizija, ubijen je jedan policajac, a dvije osobe su povrijeđene i kolima hitne pomoći prevezene su u zvorničku bolnicu. Nezvanično, ubijen je policajac Dragan Đurić.

2

Foto: R. Jokić (Policijska stanica Zvornik)

Kako je javila Srna, ubijen je i naoružani napadač, koji je u prostorije policijske stanice uletio uzvikujući "Allahu ekber!".

RTRS je javila kako je naoružani nepoznati muškarac u stanicu policije ušao sa dvije automatske puške, iz kojih je otvorio vatru na policajce. Policija je uspjela da savlada napadača i pri tome ga ubila.