BIH

Zvizdić i Jagland: Predsjedavanje Vijećem Evrope shvatamo kao veliku čast i odgovornost za BiH

Sastali se predsjedavajući Vijeća ministara BiH i generalni sekretar Vijeća Evrope

Autor:Fena

27.4.2015

Predsjedavajući Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upoznao je danas generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda s prioritetima rada Vijeća ministara BiH i istaknuo da su to, prije svih, prevladavanje zahtjeva na putu ka Evropskoj uniji, jačanje ekonomije, vladavina prava, unutrašnja i vanjska stabilnost. 

Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH već usvojilo na desetine materijala koji su u vezi s evropskim integracijama. Izrazio je zadovoljstvo zbog predstojećeg preuzimanja predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope od BiH. 

- Predsjedavanje Vijećem Evrope shvatamo kao veliku čast, ali i kao veliku odgovornost i učinit ćemo sve kako bi naše predsjedavanje proteklo na najbolji mogući način - rekao je tokom susreta Zvizdić.

On je upoznao generalnog sekretara s glavnim prioritetima predsjedavanja. Istaknuo je značaj susjedske politike Vijeća Evrope i rekao da BiH planira konferenciju o temi „Susjedska politika Vijeća Evrope“ koja će biti interes kako BiH, tako i regiona i Evrope.

Generalni sekretar Jagland je dao podršku jačanju ekonomije i ekonomskog rasta, ističući da je to preduslov da građani ove države budu zadovoljni.

- Fokus ćemo staviti na ekonomska pitanja i u narednom periodu, zajedno s entitetima ćemo donijeti program ekonomskih reformi kojima ćemo poboljšati ambijent za razvoj poduzetništva - rekao je Zvizdić tokom susreta s Jaglandom.

Saglasili su se, također, da je borba protiv kriminala i terorizma jedan od najvećih prioriteta na putu BiH ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.