BIH

Balta: Iz uzorka hrane JU "Djeca Sarajeva" izolirana salmonela enteritidis

Analiza potvrdila prisustvo bakterije

Fena

27.4.2015

Analizom uzorka hrane od ponedjeljka, 20. aprila, iz centralne kuhinje Javne ustanove "Djeca Sarajeva" izolirana je salmonela enteritidis.  Analizu je vršio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Uzet je uzorak obroka - tjestenina s jajima, pavlakom i sirom. 

Direktorica tog zavoda Snježana Balta novinarima je kazala da Zavod sa JU "Djeca Sarajeva" ima ugovor o saradnji koji podrazumijeva da se jednom sedmično uzimaju uzorci hrane iz centralne kuhinje i pet briseva površina. 

Osim toga, sa ostalih lokaliteta uzima se jednom mjesečno uzorak gotove hrane. 

- Kada smo u ponedjeljak uzimali uzorak, na meniju je bila zapečena tjestenina sa sirom, pavlakom i jajima, nažalost moram da konstatiram da je iz tog uzorka izolirana salmonela enteritidis - rekla je Balta. 

Istakla je da je, vjerovatno, došlo do higijenskog propusta osoba koje rade ili je problem u namirnica koje se miješaju, ali da će istraživanje precizirati problem. 

U srijedu, prošle sedmice, kada su se djeca počela javljati sa tegobama na Infektivnu kliniku u Sarajevu ponovo su uzeti uzorci hrane i brisevi radnih površina, pribora i ruku uposlenih, a rezultati će biti u naredni četvrtak. 

Naime, na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo u srijedu su se počeli javljati  mališani iz vrtića u okviru JU "Djeca Sarajeva". Kod djece je zabilježena visoka temperatura, opća slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje. 

Pregledano je ukupno 193 djece, od čega je 51 hospitalizirano.