BIH

Hoće li javna kuhinja u Doboju raditi i poslije 31. maja?

Godišnje je potrebno osigurati četiri miliona maraka

M. ČABRIĆ

27.4.2015

Nakon prošlogodišnih poplava Gradske vlasti u Doboju, Medžlis IZ u ovom gradu i Medjunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ formirali su javnu kuhinju. 

Zahvaljujući brojnim donacijama u njoj se gotovo godinu dana svakodnevno pripremalo više od hiljadu obroka za socijalno ugroženo stanovništvo Doboja i okoline. Da bi kuhinja i poslije 31. maja nastavila s radom još godinu dana potrebno je osigurati oko četiri miliona maraka.

- Neka je to dva miliona, tri miliona. To su ogromne pare za Grad Doboj. Doboj je uništen grad. Sve više se pojavljuje ljudi za javnu kuhinju bez obzira da li je on poplavljen ili nije. Zato moramo iznaći način da kuhinja nastavi raditi - kazao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, nakon satanka s predstanvicima vjerskih organizacija, Crvenog križa i nevladinih organizacija.

Prosječno je uaprilu u javnoj kuhinji obrok preuzelo 1.049 socijalno ugroženih. Više od 300 ih nije moglo doći nakon što je,  poslije protesta Gradske boračke organizacije, ona iz centra grada izmještena u bivšu kasarnu u Miljkovcu dva kilometra od grada.

- Mi ćemo ponovo da napravimo jedan filter na osnovu socijalnih karata i naših podataka. Morat ćemo da izdvojimo one najugroženije - poručila je Danka Biso Sušić, v.d. direktorica Centra za socijalni rad Doboj.