GLOBUS

JEZIV SNIMAK ZEMLJOTRESA U NEPALU Vriskovi, hiljade ptica i prizori urušavanja

Par iz Turske kamerom uhvatio zastrašujuće trenutke

Autor:(A. Vr.)

27.4.2015

Par iz Turske kamerom je uhvatio zastrašujuće trenutke kada je zamljotres magnitude 7,9 pogodio trg Durbar u Katmanduu.

Sibel i Dinçer Yazici bili su na terasi kafića na petom katu zgrade kada se tlo pod njima počelo tresti. Boce su padale na pod, a prestrašeni par počeo je vrištati.

Jata ptica dala su se u bijeg dok se oblak prašine dizao iznad srušenih objekata. Trg Durbar, koji je dio UNESCO-ove svjetske baštine, u potresu je pretpio veliku štetu.

Riječ je najgorem zemljotresu koji je pogodio Nepal u posljednjih 80 godina. Najgori zabilježni zemljotres 1934. godine bio je jačine 8.0 stepeni po Richteru i uništio je gradove Katmandu, Bhaktapur i Patan.

U subotnjem potresu poginulo je više od 3000 ljudi.

Broj žrtava potresa popeo se do ponedjeljka na više od 3700, a izvještaji koji stižu iz zabačenih dijelova tog himalajskog kraljevstva daju naslutiti da bi se moglo raditi i oko 5000 žrtava, priopćeno je u iz nepalskog ministarstva unutarnjih poslova.

Nepalski dužnosnici nastoje svim silama dostaviti pomoć iz zračne luke ljudima koji su ostali bez domova i hrane, a hiljade unesrećenih, umornih od čekanja, napustilo je Kathmandu i uputilo se prema okolnim visoravnima.

Međunarodni aerodrom Tribhuvan kod Kathmandua ima problema sa zaposlenicima koji nisu uspjeli stići na posao, ljudima koji se ne mogu izvući iz aerodroma i niza manjih podrhtavanja tla koji su uslijedili nakon potresa i zbog kojih je aerodrom morao biti zatvoren.

Iako pomoć stiže u glavni grad, službe je ne uspjevaju dostaviti u poharana područja.

"Niko nas nije došao posjetiti i vidjeti u kakvom smo stanju. Prepušteni smo sami sebi", kazala je studentica Sarga Dhaoubadel čija se porodica iz porušene kuće kod Katmandua preselila na igralište.

Vladini dužnosnici poručuju da je hitno potrebna pomoć u hrani i lijekovima, ali im nedostaju i timovi za spašavanje i mrtvačke vreće.

"Mrtvačnice su prepune", kazao je Shankar Koirala, dužnosnik u uredu premijera koji je zadužen za prihvat tijela.

Osim kaosa na aerodromu, slično je stanje i na cestama koje su blokirane zbog odrona zemljišta, što otežava slanje pomoći kopnenim putem. Mnoga sela i zaseoci su odsječeni i nemaju ni vode ni struje. Jedna od stvari koja također zabrinjava humanitarne udruge je i mogućnost širenja bolesti.

UNICEF procjenjuje da posljedice potresa u Nepalu trpi skoro milijun djece.

A s područjima koja su najviše pogođena prirodnom nepogodom tek treba uspostaviti kontakt, upozoravaju dužnosnici.