REGION

GEOFFREY NICE Vrlo čudna odluka da se Šešelj pusti na privremenu slobodu

Bivši tužitelj haškog tribunala

Fena

27.4.2015

Bivši tužitelj Haškog tribunala (ICTY) Geoffrey Nice izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da ne može procijeniti kako će biti okončan slučaj haškog optuženika Vojislava Šešelja, a odluku ICTY-ja da vođu Srpske radikalne stranke (SRS) pusti na privremenu slobodu bez čvrstog jamstva Srbije da će biti vraćen u Den Haag nazvao je "veoma čudnom".

- Ne mogu dati mišljenje o tome, jer nisam detaljno pratio slučaj, ali s obzirom na to da je (Šešelj) bolestan i da se nalazi ovdje (u Srbiji), teško je zaključiti kako će se sve to završiti, izjavio je Nice na tribini Dometi međunarodne pravde, čiji je sudionik.

Nice je odluku ICTY-ja da vođu radikala pusti na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga nazvao "veoma čudnom".

Geoffrey Nice, koji je zastupao optužbu u slučaju protiv Slobodana Miloševića, kaže kako bi i obični suci u sudu koji, primjerice, sudi za pljačku, tražili čvrsta jamstva da će se vratiti iz države u koju ide tijekom trajanja sudskog procesa.

Nice drži posve čudnim da je ICTY "napravio takav aranžman u slučaju Šešelj", ocijenivši da je riječ o kontroverznom predmetu jer traje  veoma dugo.

Bivši tužitelj ICTY-ja ukazao je kao na kontroverzne presude i slučajeve hrvatskog generala Ante Gotovine, nekadašnjeg šefa  srbijanske tajne službe Jovica Stanišića i bivšeg zapovjednika postrojbe za specijalne operacije DB Franka Simatovića, ocijenivši da  je tribunal sudio po "adverzijalnom sustavu" koji odluke donosi na osnovi dokaza, a ne bavi se utvrđivanjem istine.

Beogradski mediji izvijestili su u ponedjeljak iz Den Haaga i da je ICTY odbacio ponovljene optužbe liječnika Vojislava Šešelja da je on u  sudskom pritvoru u Sheveningenune adekvatno i nepravodobno liječen od tumora.

Pozivajući se na nalaz dvojice neovisnih stručnjaka iz Nizozemske i Belgije, zamjenica sudskog tajnika Kate McIntosh naglasila je, u  internom dopisu sucima i predsjedniku ICTY ja, da je Šešeljevo liječenje bilo "potpuno sukladno nacionalnim i međunarodnim uputama".

Kako se navodi, vanjska revizija Šešeljeva liječenja, koju je Tribunal naručio poslije optužbi njegova liječničkog tima na čelu s  dr. Milovanom Bojićem, pokazala je da je "Šešelj dobio primjerenu medicinsku njegu u pritvoru Tribunala i da primjedbe srpskih liječnika  nisu utemeljene na informacijama iz povijesti bolesti koja im je bila stavljena na uvid".

Šešelj je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten na privremenu slobodu u studenome 2014. godine, a nakon dolaska iz Den Haaga u međuvremenu je izazvao nekoliko incidenata na javnoj i političkoj sceni, a među  ostalim zapalio i zastavu Republike Hrvatske.

Od prvog dana dolaska u Srbiju nekoliko puta je ponovio da se neće dragovoljno vratiti u haški pritvor, te da od srbijanskih vlasti očekuje da ga uhapse, ustvrdivši da će pružati pasivni otpor te da ga moraju "odnijeti u zračnu luku" kane li ga poslati u Haag.