BIH

Čauševićeva odbrana u spis uložila 21 dokaz

Suđenje za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu

A. L.

27.4.2015

U nastavku obnovljenog suđenja u Sudu BiH u predmetu protiv Harisa Čauševića zvanog Oks, optuženom za teroristički napad na Policijsku upravu Bugojno 27. juna 2010. godine, odbrana optuženog je u spis dokaza uložila 21 materijalni dokaz.

Više akata

Uloženi su, između ostalog, zapisnik o saslušanju Muamera Karadže, pomoćnika komandira za kriminalistiku PU Bugojno od 13. oktobra 2010., informacija OSA-e BiH od 15. jula 2010., dopisi SIPA-e od 19. decembra 2014., potom 28. februara 2010., 26. novebra 2014. te nekoliko akata Tužilaštva BiH od 24. novembra 2014. godine. Čauševićeva odbrana jučer je saslušala Amira Ćorića, koji je u vrijeme kada se desio napad u Bugojnu, radio u SIPA-i.

Odgovarajući na pitanje Ifeta Ferageta, jednog od advokata optuženog, Ćorić je ustvrdio da je SIPA 2008. godine provodila posebne istražne radnje u okviru kojih je praćen Naser Palislamović zbog saznanja u vezi sa terorizmom, ali da ta saznanja nemaju veze sa ovim predmetom u okviru kojeg je Palislamović pravomoćno oslobođen. Upitan može li se složiti da je SIPA bila uključena u istragu nakon eksplozije u Bugojnu, Ćorić je odgovorio potvrdno. Također, odbrana je upitala Ćorića da li je snimano lice mjesta.

- Vjerovatno je snimano. Da sam ja radio uviđaj, vjerovatno bih snimao - kazao je Ćorić.

Inače, pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH preslušan je videoiskaz svjedoka odbrane Jasmina Mekića. Njega je odbrana uglavnom ispitivala o saznanjima koje je imao o Nedžadu Bašiću zvanim Cicko, vlasniku internet kluba u Bugojnu, a koji je umro 2011. godine.

 Psihijatrijsko vještačenje

Predsjedavajući Vijeća sudija Tihomir Lukes kazao je da će o zahtjevu odbrane da se obavi psihijatrijsko vještačenje svjedoka Adnana Haračića Mace (koji je na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom BiH osuđen na 14 godina robije, op.a) odlučiti nakon njegovog saslušanja. Suđenje se nastavlja 4. maja.

Tužitelj Sarajlić zamalo zaspao

U sudnici su pregledani videoiskazi Mevludina Hajdara, vještaka za hemijsko ispitivanje Centra za forenziku MUP-a. Hajdar je, između ostalog, kazao da je sa tri vozila koja su se nalazila na mjestu kada je došlo do eksplozije uzeo briseve te da je na dva vozila i na zidu PU pronašao tragove eksploziva pentrit. On je istakao da su mu na vještačenje dostavljeni i tragovi u motu, među kojima su bila troja kliješta, kombinirke i kolica te da su ti predmeti izuzeti iz Čauševićeve kuće. Hajdar je kazao da su na kolicima i na kliještima pronađeni tragovi eksploziva TNT, dok je na kombinirkama našao eksploziv pentrit i TNT. Dok je trajalo preslušavanje iskaza zanimljivo je bilo pratiti tužitelja Sašu Sarajlića, koji je mijenjao Dubravka Čamparu, a koji se u sudnici grčevito “borio” da ne zaspi.