BIH

Bajrović: Vlada FBiH ne može donijeti Uredbu koja je suprotna zakonu

Federalni ministar energije rudarstva i industrije

Fena

27.4.2015

Mi ne sporimo moć Vlade Federacije da Uredbu kojom se regulira izbor članova nadzornih odbora u javnim preduzećima poništi. Međutim, Vlada FBiH ne može donijeti Uredbu koja je suprotna zakonu – kazao je danas novinarima federalni ministar energije rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF) komentirajući različite stavove koalicionih partnera o ovom pitanju.

Smatra da je pogrešan potez da Vlada FBiH poništi Uredbu, jer bi to kako kaže dovelo do velikih problema za ljude koji vode državne firme.

- Ušli bi u jednu novu zonu koja bi bila veoma negativna i ne bi se znalo za šta je ko odgovoran - istakao je Bajrović.

U tom pogledu mišljenja je da je važeća Uredba, prema kojoj su resorni ministri nadležni za imenovanja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima, donijela jednu vrstu reda.

- Nama je sporno uvođenje nove Uredbe, što je najavljeno, a koja bi bila u suprotnosti sa zakonom. Mislim da se to neće desiti. Imamo indicija da se tek sada shvatilo o čemu se zapravo radi, jer oni misle da će se ukidanjem Uredbe ukinuti moć ministara u određenim resorima. To nije tako jer Uredba ograničava ministre i daje Vladi mogućnost da daje konačnu potvrdu odluka ministarstava - naglasio je Bajrović.