LIFESTYLE

FENOMENALNA INFOGRAFIKA Saznajte za koje engleske klubove navijaju građani BiH, ali i svijeta

Vjerovatno najpopularniji nogometni šampionat na svijetu

(A. Vr)

27.4.2015

Engleska Premier liga je vjerovatno najpopularniji nogometni šampionat na svijetu, stoga i ne čudi što ljubitelji fudbala širom svijeta imaju svoje omiljene engleske klubove za koje navijaju.

Jedan analitičar na Twitteru,Krist Wongsuphasawat, napravio je fenomenalnu interaktivnu infografiku, i iskoristio podatke da prikaže za koje fudbalske klubove Premier lige navija najveći broj navijača iz jedne zemlje.

Treba samo da izaberete klub i državu, i pojavit će vam se tri ekipe sa najvećim procentom navijača u određenoj zemlji.

U Bosni i Hercegovini, očekivano, najpopularniji je Manchester City, u kom već godinama igra kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko s 25 posto navijača, na drugom mjestu se nalazi Chelsea s 17 posto navijača, a na trećem mjestu je Arsenal s 16 posto navijača.

Srbi najviše podržavaju Chelsea, što i ne čudi s obzirom na vrhunske partije koje tamo pružaju Branislav Ivanović i Nemanja Matić.

U Srbiji je dakle prvi Chelsea sa 20.83 procenata, pa slijedi Arsenal sa 19.26 i Liverpool sa 14.07 procenata.

Interesantno je da je isti redosljed i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

SAD su podijeljene između Arsenala, Chelsea i Uniteda, dok Meksikanci i Južnoamerikanci vole Chelsai.

Arsenal je najpopularniji u sjevernoj Evropi i pogotovo u Francuskoj, što ne čudi zbog toga što “tobdžija” godinama vodi Arsen Wenger, koji redovno dovodi francuske internacionalnce na “Emirates".

U Indiji svi obožavaju United, a ostatak Azije je potpuno zaluđen Liverpoolom, pogotovo Tajland.

Zanimljivo, grad London je je podijeljen između fanova Arsenala, Chelsea i Liverpoola.  Čini se da u ostalim dijelovima Engleske ima najviše onih koji podržavaju Liverpool.

Istražite sami ovu infografiku…