BIH

Ko je Muzafer Čilek, novi savjetnik Bakira Izetbegovića?

ZGODA JAGODE BERE

The Bosnia Times

27.4.2015

Kada je rahmetli Alija Izetbegović, po nagovoru sina Bakira, useljavao u stan u elitnom komunističkom naselju u kvartu Jezero, čiji je vlasnik bio dugogodišnji komunistički funkcioner Milanko Renovica, nije ni slutio da bi jednog dana po nalogu Viskog predstavnika Volfganga Petriča mogao biti deložiran.

I to bi se navodno i desillo da nije jedna grupa bošnjačkih biznismena ponudila pomoć i otkupila stanarsko pravo od Renovice, koji je navodno tražio uplatu od 260 hiljada KM na račun u Švedskoj. Čiji je novac uplaćen, i da li je predsjednik Alija vratio biznismenima novac, ostat će tajna. Jer biznismeni se nisu željeli hvalisati tim gestom. Bitno je da tada Alija Izetbegović, kao predsjednik države, nije ponižen i izbačen na ulicu.

Vlasnik tog stana danas je Muzafer Čilek, turski biznismen iz Burse, počasni konzul i odnedavno svajetnik u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Čilek je turski milijarder i vlasnik svjetskog brenda „Čilek“, što na bosnaskom jeziku znači jagoda, firme koja proizvodi namještaj.

Čilek je postao predsjednik Fondacije BIGMEV (Centar za Razvoj Odnosa sa BiH), osnovane s ciljem revitalizacije duboko ukorjenjenih veza između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, koja je smještena u bivšem stanu Alije Izetbegovića.

Iako se Čilek hvali kako ova fondacija mnogo radi na sektoru ekonomije u smislu povezivanja BiH i Turske, članovi skupštine Bigmev, njih tridesetak, žalili su se da ova fondacija radi vrlo konspirativno i da nemaju nikakav uvid u poslovanje i stvarno stanje fondacije.

Glavni Čilekov čovjek u fondaciji, odnosno njegova „desna ruka“ je Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane u vladi BiH. Stoga postoje mnoge špekulacije oko stvarne uloge ove fondacije. Čak se sumnja da je ekonomija samo zastor za mnogo ozbiljnije rabote, a koje su bitno političke i obavještajne naravi.

Čileka i Izetbegovića povezuje i privatni biznis kojeg su pokušali realizirati kroz firmu „Dvor“ sa još jednim Arapom. Firma je bila smještena u „Al Šidi – SCC“ zgradi.

Zapravo od pompezno najavljivanih projekata Bigmev fondacije, Čilek najviše zarađuje preko firme KOS GEB, preko koje dovodi turske biznismene i turiste u BiH i uzima im proviziju od 50%.

Tipično za turski biznis, kao tandem Bakir i Čilek isposlovali su svom prijatelju izvjesnom Serdaru, da unajmi renovirani hamam, pored Careve džamije. Hamam je renoviran od donacije u visini o milion EUR-a od strane Turskog vakufa, i u posjedu je Vakufske direkcije Islamske zjednice u BiH. Iako to nikad nije bila njegova namjena, hamam je dograđen sa jedanaest soba kako bi se pretvorio u hotel.