BIH

Izetbegović: Ministri ne mogu sami upravljati preduzećima

Na kolegiju stranke SDA

S. D.

27.4.2015

U Sarajevu danas zasjeda kolegij SDA na kojem će, između ostalog, biti riječi o spornoj uredbi o imenovanjima čelnika javnih preduzeća u Federaciji zbog koje je došlo do krize između koalicionih partnera SDA, HDZ-a, s jedne strane i DF-a s druge. 

Kako je novinarima uoči sjednice kolegija kazao Bakir Izetbegović zamjenik predsjednika SDA u ovom slučaju isključivo treba poštovati zakon.

- Trebamo vidjet šta kaže zakon. Niko nema namjeru razvlastiti ministre, oni su dio Vlade, ali ne mogu oni sami upravljati jer to bi tad bila stranačka podjela plijena - kazao je Izetbegović.

Podsjećamo bivša Vlada je 2011. godine donijela uredbu prema kojoj o imenovanjima menadžmenta i Nadzornih odbora u javnim preduzećima odlučuju resorna ministarstva.

DF je za dalju primjenu ove uredbe, a SDA i HDZ žele da o tome odlučuje Vlada.

Na novinarski upit je li tokom vikenda razgovarao sa Željkom Komšićem predsjednikom DF-a o rješavanju novonastale krize Izetbegović je rekao "Nisam s Komšićem razgovarao mjesec dana".

Izetbegović je rekao da će na današnjoj sjednici osim o uredbi biti govora i o Deklaraciji SNSD-a o samostalnoj RS, te o pripremama za predstojeći kongres SDA koji će biti održan 26. maja. 

Fadil Novalić, premijer FBiH danas je, također kazao je da će u četvrtak biti održana sjednica Vlade FBiH, a da sutra će na Kolegiju biti razmatrana sporna uredba koja je ponovo rasplamsala strasti među koalicionim partnerima.

- To je tehničko pitanje, a koje je prebačeno na polje politike, a ja nisam baš vješt na tom polju. To je tehničko pitanje koje regulira zakon, a zakon kaže da je vlada vlasnik, a ne pojedinac ili pojedina ministarstva. Međutim, vlada kao vlasnik preduzeća ima pravo delegirati ministarstva da upravljaju preduzećima kao što je to uradila prethodna Vlada na čelu s Nerminom Nikšićem – kazao je Novalić.

Na novinarski upit šta misli o inicijativi SDP-a o sazivanju sjednice Federalnog parlamenta, o socioekonomskim pitanjima s posebnim osvrtom na raspravu o zakonitosti imenovanja Dragana Lukača za direktora FUP-a, Novalić je rekao da Vlada nije donijela konačnu odluku o Lukačevom imenovanju nego da je riječ o privremenoj odluci donesenoj na osnovu odluke Općinskog suda u Sarajevu.

- Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH nam je rekao da se o sudskim odlukama ne raspravlja nego da se one provode, a vidjet ćemo kakvu će konačnu odluku donijeti Sud - kazao je Novalić.