BIH

Ministar Bajrović posjetio Elekroptivredu BiH: Spremne investicije od dvije milijarde KM

Predstavljeni rezultati poslovanja

Fena

27.4.2015

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Reuf Bajrović  posjetio je JP Elektroprivredu BiH, gdje je održao sastanke s Enverom Agićem, predsjednikom i članovima Nadzornog odbora kao i Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom te članovima Uprave tog javnog preduzeća.

- Grabovica i članovi Uprave Elektroprivrede BiH upoznali su me o rezultatima poslovanja kompanije, aktuelnoj situaciji i planovima za naredni period - kazao je ministar Bajrović na pres-konferenciji nakon posjete.

Direktor preduzeća Grabovica konstatovao je da je Elektroprivreda jedna od najboljih kompanija u regionu, koja  u posljednje četiri godine ostvarivala pozitivan poslovni rezultat i ispunjavala sve obaveze iz elektroenergetskog bilansa.

- Elektroprivreda BiH je kompanija koja je investirala do sada 600 miliona KM u proizvodni i distributivni sektor te je pripremila dvije milijarde KM investicija u kapitalne objekte prije svega u Blok 7 u Tuzli, Vjetropark Podveležje i hidroelektranu Vranduk – kazao je Grabovica.

Naglasio je da se Elektroprivreda BiH sprema za liberalizaciju tržišta gdje su pripremljeni osnovni preduslovi za formiranje operatora distributivnog sistema (ODS).

Ministar Bajrović informiran je i o problemima u rudnicima i onome što opterećuje poslovanje Elektroprivrede i rudnika, te s prijedlozima za poboljšanje ukupnog poslovanja u elektroenergetskom sektoru kako u Elektroprivredi tako i u rudnicima.

ep-ff-1

- Intenzivno radimo na procjenama za daljnje potrebe i ulaganja. Također, već smo pri kraju analize efekata do sada urađenih investicija u rudnike nakon čega ćemo s resornim ministarstvom pripremiti drugu fazu – dokapitalizaciju rudnika. To će podrazumijevati korijenite reforme po pitanju restruktuiranja i same radne snage odnosno stavljanja fokusa na proizvodne radnike i na novu opremu - kazao je Grabovica.

Predsjednik Nadzornog odbora Enver Agić očekuje da rješavanju problema u rudnicima posebnu pažnju posvete svi politički akteri, resorno ministarstvo te Uprava i Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH.

- Tu su evidentni problemi, tako da se sa ozbiljnim pristupom u naredne četiri godine očekuju bolji rezultati u tom segmentu - kazao je Agić.

Također, najavio je da se ubrzo očekuje početak razvojno-investicionog ciklusa, nakon tridesetak godina.