NAUKA

Našli tekuću živu: Arheolozi su na tragu misterioznom grobu

U unutrašnjosti piramide 50 kilometara udaljene od Mexico Cityja

(Mi.K.)

27.4.2015

Arheolozi predvođeni Sergiom Gomezom nedavno su naišli na prve tragove tekuće žive u tunelu koji vodi u unutrašnjost piramide 50 kilometara udaljene od Mexico Cityja.

Prema njemu, tekuća bi živa mogla biti znak da se u blizini nalazi i grob značajnog kralja, što bi bilo izvanredno otkriće.

Naime, velike količine otrovnog elementa pronađene su ispod Piramide pernate zmije, treće najveće piramide u drevnom gradu Theotihuacanu.

ziva

Taj grad potiče iz razdoblja najvećih Mayanskih gradova, no vrlo je slabo istražen i o njemu ili njegovim stanovnicima zasad se ne zna gotovo ništa.

Vjeruje se da je u njemu živjelo oko 200 hiljada stanovnika između 1.300 i 1.900 godina prije nove ere. 

Da su možda na tragu nečeg zaista značajnog, arheolozi su pretpostavili još prošle godine kada su uspjeli ući u tunel koji vodi do tri dvorane pozicionirane čak 12 metara ispod površine zemlje. 

ziva-3

Velike količine vrlo otrovne tekuće žive arheolozima otežava posao iskopavanja, ali njena je pristutnost vrlo zanimljiva naučnicima. Naime, ona je pronađena na brojnim drugim iskopinama te je najčešće znak da se u blizini nalazi posljednje odredište kraljeva i značajnih ličnosti.

Tekuća živa često se ukapala kao simbol podzemne rijeke, a nerijetko se koristila u ritualima.  

Drevni meksički gradovi-države misteriozni su jer se o njima ne zna gotovo ništa - ni kako su živjeli, ni kako su vladali, ni kako su na kraju krajeva potpuno nestali bez traga. Pronalazak groba jednog od vladara dao bi nam mnoge odgovore. 

ziva-1

U 14. vijeku Teotihuacan su djelomično naselili Asteci, a krajem 17. vijeka stigli su i Španjolci. Istraživanje i iskopavanja započeli su tek u 50-im godinama prošloga vijeka. 

Iskapanja na Piramidi pernate zmije trebala bi biti dovršena u oktobru ove godine, a detaljni rezultati biti će objavljeni u decembru, prenosi portal "24 sata. hr".