SPORT

Sada protiv Litvanaca treba pokazati svu silu

Reprezentacija u pogonu prvi put nakon Svjetskog prvenstva

A. ČULIĆ

27.4.2015

Prva stanica našim rukometnim reprezentativcima nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje smo igrali svoj prvi historijski Mundijal, je Bihać. 

Pod palicom selektora Dragana Markovića, naša izabrana vrsta okupila se za predstojeću akciju s Litvancima u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016. Prvu utakmicu igramo u Cazinu, ulaznica već odavno nema, pukle su začas pa je izvjesno da će naše goste zadesiti istinski pakao. 

Zaželio se posla

Već tri dana poslije igramo u Kaunasu, mjestu koje ljubitelji sporta u BiH slobodno mogu cijeniti kao grad najveće sreće, gdje je naša fudbalska reprezentacija prvi put izborila nastup na SP-u.

- Svima nam je izuzetno drago da smo se okupili nakon skoro tri mjeseca - govori selektor Marković te nastavlja:

- Iskreno, svakog dana sam sve više iščekivao ovaj trenutak, da se opet sastanemo nakon Svjetskog prvenstva. To nam je bilo potrebno psihološki, a što se mene tiče, zaželio sam se i utakmica i posla. Znam da su igrači isto tako vrlo našpanovani i odlučni da ove mečeve odigraju najbolje kako mogu, da izginu na terenu i pokažu stvarnu sliku svog kvaliteta, jer su ga mnogi poslije Katara počeli dovoditi u pitanje.  

Svi želimo nastaviti kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, a ove dva meča nevjerovatno su bitna - priznao je Marković, koji bi, ukoliko izborimo nastup u Poljskoj kroz četiri preostale utakmice kvalifikacija, ušao u historiju kao najuspješniji selektor jedne državne selekcije u historiji bh. loptaških sportova.

Za razliku od Katara, u našem taboru nije se mnogo toga promijenilo u igračkom smislu. Marković, doduše, neće moći računati na Nebojšu Grahovca i Peđu Dejanovića. S druge strane, kao rijetko kada, selektor može biti zadovoljan formom igrača. 

Odlična forma

- Zaista nemam riječi zamjerke na formu. U Kataru smo bili izuzetno oslabljeni činjenicom da su Nikola Prce i Ivan Karačić bili tek oporavljeni i nisu, realno, mogli pružiti ni djelić onoga što mogu. Prce je sada proigrao, ušao je u svoju prepoznatljivu golgetersku formu. Ivo je potpuno oporavljen i puca od snage, što me, također, raduje. 

S nama je i Kosta Savić, kojeg nije bilo na prvom spisku, jer nisam imao uvid u stepen njegove oporavljenosti. Nismo željeli riskirati i žuriti s njim, ali je posljednje tri utakmice odigrao na vrlo visokom nivou. Na okupljanje kasne jedino Mirsad Terzić, Vladimir Vranješ i Vladan Lončar, koji su jučer u Mađarskoj igrali završnicu Kupa, ali to neće poremetiti plan. Imamo mnogo veću širinu i to zaista treba da raduje - govori naš selektor.

Bod u Bjelorusiji

U drugoj grupi kvalifikacija za EP 2016, nakon dva kola, Bosna i Hercegovina zauzima treće mjesto sa jednim bodom. Na startu kvalifikacija bh. rukometaši su krajem oktobra prošle godine remizirali u gostima s Bjelorusijom sa 25:25, dok su u Tuzli poraženi od Danske sa 23:25. 

Nakon susreta s Litvanijom, bh. rukometašima preostaju još dvije utakmice, a ključna za plasman u Poljsku (isključivo pod uvjetom da dobijemo naredni dvomeč) bila bi ona u Zenici 11. juna, kada dočekujemo Rutenku i društvo. Kvalifikacije se završavaju 16. juna gostovanjem protiv Danske, a plasman u Poljsku osigurat će dvije prvoplasirane ekipe. 

Tri debitanta

Adnan Sivić, Nebojša Bojić i Vladan Lončar (koji je, doduše, i ranije imao priliku trenirati s A-reprezentativcima) debitanti su u Markovićevoj selekciji. 

Pored ove trojice, na njegovom spisku za mečeve s Litvanijom su sljedeći igrači: Benjamin Burić, Petar Jokanović, Alen Ovčina, Mirko Mikić, Nikola Prce, Duško Čelica, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Josip Perić, Dejan Malinović, Marko Panić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Faruk Vražalić i Muhamed Zulfić. 

Plan do uzvrata

Okupljanje reprezentacije započelo je jučer, a nakon zajedničkog ručka, održan je i prvi trening. Danas se očekuju preostala tri igrača. Reprezentacija će se za utakmicu 3. kola kvalifikacija protiv Litvanije u Cazinu (četvrtak, 20.15 sati) pripremati u Bihaću, gdje su igrači dospijevali direktno iz svojih sredina. 

Put u Kaunas planiran je u subotu direktnim letom iz Zagreba (utakmica je u nedjelju), a povratak, također, neće biti kolektivan nego će igrači u svoje klubove direktno iz Kaunasa.

Plusevi u odnosu na Katar

- Povratak Nikole Prce u formu, s kojom je i njegov Pulavi proigrao do plasmana u fajnal-for poljske lige

- Sve bolje igre i potpuna oporavljenost desnih bekova Marka Panića i Koste Savića

- Ozbiljnija minutaža na Mundijalu rovitog i inače prebitnog srednjeg vanjskog Ive Karačića, kao i pivota Muhameda Toromanovića

- Standardno dobra forma i doseg u evropskim kupovima naših "mađarskih" igrača, specijalaca za odbranu Mirsada Terzića i Vladimira Vranješa