BIH

Rusija može destabilizirati situaciju na Balkanu

Analitičari iz BiH i Srbije o ruskom prisustvu u zemljama regiona

Es. D.

27.4.2015

Analitičari iz BiH i regiona, analizirajući prisustvo Rusije na Balkanu, smatraju da je njen utjecaj očigledan, mada je obustavom izgradnje plinovoda „Južni tok“ umnogome umanjen.

Politički utjecaj

Marko Radovanović iz nevladine organizacije „Vanjskopolitička inicijativa BiH“ kaže da se prisustvo Rusije na zapadnom Balkanu ogleda u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu, ali da je njen utjecaj neravnomjerno raspoređen. 

- Posljednja dva stuba su u velikoj mjeri u službi prvog, u okviru kojeg je najznačajniji politički utjecaj na odluke Savjeta bezbjednosti UN-a, Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIC), te indirektni utjecaj na državne politike kroz spregu sa strateškim industrijama – kaže Radovanović. 

On naglašava da je odnos Rusije prema Poljskoj i baltičkim zemljama znatno drugačiji od onog prema zemljama Balkana.

screenshot-1

- U ovom kontekstu izraz „imperijalne ideje“ ne bi se mogao smatrati adekvatnim. Prije bi se moglo reći da Rusija na Balkanu, kroz ove poluge može potencijalno i u kraćem roku destabilizirati situaciju - smatra Radovanović.

Stevica Deđanski, predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda, kaže da Rusija ima utjecaj na Balkan kao i svaka druga svjetska sila.

- Najveći utjecaj ima u energetskom sektoru. Sve ostalo su, prema mom mišljenju, nagađanja. Mislim da bi za nas u regionu bilo vrlo dobro kad bi se Rusija malo više miješala, ne kažem da je sad slušamo, ali bi tada bili izbalansirani pristupi drugih sila – kaže Deđanski i dodaje da bi najbolji stav zemalja u regionu bio neutralnost.

Rupa bez dna

Miloš Šolaja iz banjalučkog Centra za međunarodne odnose smatra da svaka velika sila nastoji ostvariti svoje interese u svijetu, pa tako i ovdje. 

- Trebamo biti otvoreni za saradnju sa svima i gledati svoje interese. Problem je što s unutrašnjim nestabilnim političkim prilikama nismo spremni da privlačimo velike investicije iz SAD, Rusije, zemalja EU, Turske i svih onih koji imaju moćne investicijske mogućnosti. Imamo ogroman kriminal i korupciju kroz koju jednostavno nestaju sve investicije, padaju u rupu bez dna - kaže Šolaja.

Blank: Imperijalne Putinove ideje su opasne

I dok ruske prijetnje Poljskoj i baltičkim zemljama izazivaju opravdani strah, imperijalne ideje ruskog predsjednika Vladimira Putina jednako su opasne i po Balkan, naveo je u svojoj analizi Stefan Blank (Stephen), ekspert u Vijeću za američku vanjsku politiku, a koju je prenio portal „Newsweek“.

Blank je upozorio da se „Moskva koristi širokom lepezom pritisaka, od izvoza energenata, informacijskog rata, trgovine, prodaje oružja, kako bi se dokopala vojnih baza na Kipru, Crnoj Gori i Srbiji, potkopavajući proces evropskih integracija, demokratskih i institucionalnih vrijednosti i nagrizajući nezavisnost država na Balkanu“.