GLOBUS

Angela Merker na udaru opozicije zbog špijuna BND-a

Špijunaža među prijateljima nije moguća

Fena

27.4.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na udaru kritika opozicije, ali i vladajućih socijaldemokrata zbog navoda da su službe SAD koristile BND-e kao "posrednike".

Od Merkel i njenog okruženja očekuju se objašnjenja i odgovori poslije otkrića da je 2008. i 2010. godine Kancelarska služba ignorirala upozorenja o pokušajima američke obavještajne službe (NSA) da preko njemačke Savezne obaveštajne službe (BND) špijunira i evropske firme, poput EADS i "Eurokoptera".

- Aktuelne pritužbe su drastične. One moraju temeljno i sveobuhvatno biti razjašnjene. Skandal polako dostiže jednu potpuno novu dimenziju - izjavila je danas za "Spiegel-online" generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SPD) Jasmin Fahimi.

Socijaldemokrate, kako prenosi "Spiegel", smatraju da je Kancelarska služba teško opterećena i žele da se fokus rada parlamentarne komisije Bundestaga za istraživanje NSA odgovarajuće proširi.

Iz ugla Fahimi, radi se u ovom slučaju i o kredibilitetu same Merkel, a opoziciona partija Zeleni smatra da je Merkel direktno odgovorna.

- Afera dostiže njeno direktno polje rada, BND-e je njoj direktno podređena - rekao je šef poslaničkog kluba "zelenih" Anton Hofreiter.

- Ako saznanja budu tačna i ako se potvrdi da je Kancelarska služba bila ranije o tome obaviještena, onda njeno (Merkel) objašnjenje da špijunaža među prijateljima nije moguća, ne bi moglo da bude održivo. Onda bi afera BND-e postala afera o kredibilitetu njemačke vlade - rekao je Hofreiter.

"Bild am Sonntag" je ovog vikenda saznao da je Kancelarska služba još 2008. godine bila upoznata s pokušajima špijunaže američke NSA protiv evropskih firmi, poput EADS ili "Eurocopter".

BND-e je, prema medijskim saznanjima, više godina uime NSA-e špijunirala evropske političare, kompanije i menadžere.

Ukazujući da je 2002. godine između NSA i BND potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma, mediji ukazuju da su na meti bili često i drugi, a štampa piše da je BND-e uime NSA-e špijunirao evropske političare, kao i velike firme, poput proizvođača naoružanja EADS i "Evrokoptera".

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert kratko je samo rekao da su postojali određeni tehnički i organizacioni propusti i da je vlada naložila BND-u da se to odmah ispravi, prenosi B92.