BIH

Ustavnopravna komisija nije podržala Prijedlog rezolucije o Sutorini

Na današnjoj sjednici

K. Ke.

27.4.2015

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na jutrošnjoj sjednici usvojila je zaključak kojim se parlamentu preporučuje ne usvajanje rezolucije o Sutorini.

Član komisije Dmair Arnaut (SBB) na sjednici komisije kazao je kako je pitanje Sutorine stvorilo nepotrebne probleme za BiH.

- Došli smo do situacije da smo poremetili odnose sa Crnom Gorom, i sada Crna Gora nema svog ambasadora u Sarajevu, a BiH u Podgorici. Nepotrebno smo izgubili puno vremena, pa čak smo narušili svoj ugled i međunarodni renome - kazao je Arnaut.

Poslanik Lazar Prodanović (SNSD) također je kazao kako je BiH izgubila mnog vremena na nečemu što nema svoje pravno utemeljenje. 

Protiv rezolucije glasao je i Šefik Džaferović (SDA), a za je bio samo Momčilo Novaković koji je kazao kako nije ubijeđen da je BiH izgubila sve šanse za Sutorinu.

Nakon izjašnjavanja o rezoluciji usvojen je i zaključak Samira Arnauta u kojem se od predsjedništva BiH traži da Parlamentu dostavi prijedlog zakona o granici sa Crnom Gorom kako bi BiH konačno dobila bar jednu granicu koja nije sporna. 

Arnaut je nakon sjednice komisije kazao kako su na žalost i ostali tek sad shvatili ono o čemu SBB već duže vremna govori.

- SBB je od početka govorio da ne postoji pravno utemeljenje da Sutorina pripadne BiH, izgubili smo puno vremena, nanijeli smo štetu našem međunarodnom ugledu, ali se nadam da ćemo u srijedu staviti tačku na ovu priču - kazao je Arnaut.