LIFESTYLE

SUDBINA Olgu i Gintera prije 18 godina spojio novinski oglas

Prijedorčanka i Nijemac dokaz kako za sreću nema pravila

M. ZGONJANIN

27.4.2015

Običan novinski oglas i ljubav koja traje već 18 godina spojio je Prijedorčanku Olgu Šarić-Gavranović (64) i Nijemca Gintera Simona (65). Nakon upoznavanja "naslijepo", o kojem Ginter iskreno priznaje da je „to s njegove strane bila ljubav na prvi pogled", a potom i izlazaka, odlučili su se na zajednički život.

Bila sama 

Zvanično žive u Njemačkoj, u Remšajdu, mada svaki slobodan trenutak koriste da dođu u BiH, u Olgine rodne Ljeskare kod Prijedora. I da mogu, tu bi ostali živjeti.

- Jednog dana će tako vjerovatno i biti - kaže Olga, koja je oglas u novine u kojem traži partnera dala na nagovor sina Zvonka. 

Dugo je nakon prvog braka bila sama pa je sin, tada četrnaestogodišnjak, insistirao na tome da "mama mora naći prijatelja".

- Ispričao mi je da je njegova učiteljica isto tako putem novina našla super muža i predložio mi da i ja pokušam. U početku nisam pristala, nekako sam bila staromodna. Sjećam se, idem kući pored zgrade u kojoj su bile te novine i stalno se dvoumim, hoću ili neću ući. I jednog dana smognem snage i dam oglas, bez fotografije. Bilo je mnogo zainteresovanih koji su mi se javili, no činili su mi se nekako bez veze. Onda je sin pročitao Ginterov oglas i rekao mi: "To je čovjek za tebe" - iskrena je Olga. 

Vole prirodu 

Sve vezuje za prst sudbine i činjenicu da je njen Ginter, inače po prirodi tih, za razliku od nje koja je prilično temperamentna, u to vrijeme tražio ženu.

U Remšajdu imaju lijepu kuću, s ogromnim cvijetnjakom. Slično imanje ovaj Romeo i Julija, kako sebe u šali nazivaju, imaju i u Ljeskarama. Ginter kosi travu, uređuje imanje, a nije mu mrsko ni kuhanje, ni podjela poslova poput peglanja. Kad to ne radi, snima prirodu. Tako je na "YouTube" postavio čak 53 kratka filma na kojim su ljepote Kozare, Sane, Une, Ključa, Ribnika, sela kod Prijedora...

Pomoć siromašnima

Olga je u Prijedoru poznata i kao velika humanitarka. Iz Njemačke po dolasku uvijek donese nešto za one koji nemaju. 

- Nisam bogata, penzioner sam, ali pomažem koliko mogu. Ne gledam vjeru, naciju, politika me ne zanima, samo ljudi kojima treba pomoć. Valjda zato što sam i sama u jednom periodu života bila na ivici egzistencije - kaže Olga.

Spominje svog "vodiča u humanosti", Ljubijanca Ahmeta Rešidovića. On joj pomaže da pomoć, manje novčane donacije, garderobu, prijeko potreban lijek, ortopedsko pomagalo odu u prave ruke. Olga i Ginter pomažu i Udruženju životinja "Šapa u srcu".