BIH

Ministar trgovine za "Avaz": Pratimo poskupljenja hrane, ako bude potrebno, reagirat ćemo

Aleksandar Remetić o podacima Federalnog zavoda za statistiku

B. TURKOVIĆ

27.4.2015

Evidentno je da je u Federaciji u martu 2015. godine u odnosu na decembar 2014. došlo do porasta cijena za 0,6 posto, kazao je u izjavi za „Dnevni avaz“ Aleksandar Remetić (DF), federalni ministar trgovine, pozivajući se na podatke Federalnog zavoda za statistiku.

Data ovlaštenja

Iako privredna društva, pravne i fizičke osobe u FBiH formiraju cijene slobodno, prema uvjetima tržišta, Federalno ministarstvo trgovine ima mogućnosti da reagira u slučaju većih poremećaja na tržištu. 

Remetić podsjeća da su Zakonom o kontroli cijena utvrđena prava i obaveze nadležnih organa FBiH, kantona, općina i gradova. 

- Pod kontrolom cijena podrazumijevaju se aktivnosti na praćenju općeg nivoa cijena i poduzimanje mjere ekonomske politike radi sprečavanja i otklanjanja poremećaja na tržištu. Odredbama Zakona o kontroli cijena kao mjere neposredne kontrole cijena mogu se za pojedine proizvode i usluge propisati: određivanje najvišeg nivoa cijena, njihovo zadržavanje na zatečenom, odnosno određenom nivou, davanje saglasnosti na cijene, odnosno tarife, utvrđivanje marži u trgovini... - kaže Remetić. 

Nadalje, data su i ovlaštenja Vladi Federacije BiH za poduzimanje odgovarajućih mjera neposredne kontrole i za proizvode koji su u nadležnosti kantona i općina. Također, Odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena proizvoda i usluga od interesa za Federaciju BiH propisano je da Vlada daje saglasnosti na promjene cijena za ugalj za termoelektrane i zemni plin uz mišljenje resornog ministarstva.

Životne namirnice 

- Federalno ministarstvo trgovine u narednom periodu će kontinuirano pratiti kretanje cijena, posebno cijena životnih namirnica i u slučaju poremećaja na tržištu ili povećanja cijena pojedinih proizvoda, pravovremeno poduzimati mjere neposredne kontrole cijena – potcrtao je Remetić. 

Podsjetio je da je Ministarstvo u više navrata upućivalo Vladi Federacije odgovarajuće prijedloge o ograničenju marži za ulje, šećer, brašno i hljeb te zadržavanje cijena na zatečenom nivou u vrijeme prošlogodišnjih poplava. 

Za cijene struje nadležan FERK 

- Vezano uz cijene električne energije, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji (FERK) jeste specijalizovana, samostalna, nezavisna i neprofitna organizacija. Nadležnosti Regulatorne komisije su, između ostalog, nadzor nad tržištem električne energije te donošenje metodologije i kriterijuma za utvrđivanje tarifnih stavova za nekvalifikovane kupce, provođenje usvojene metodologije i vršenje nadzora nad primjenom tarifnih stavova za nekvalifikovane kupce - kaže Remetić.